از سندرم گیلن باره چه می دانید و آیا از علائم و نشانه ها و راههای درمانی آن باخبرید؟
ساسان ساکت، فوق تخصص مغز و اعصاب کودکان در پاسخ به سؤال یکی از شهروندان درباره فلج ناگهانی اندامهای تحتانی فرزند 5 سالهاش، اظهار داشت: فلج شل حاد از زمان شروع تا استقرار بیماری ظرف روزها و هفتهها طول میکشد و بیمار توانایی خود را در برخی اندامهای فوقانی و تحتانی از دست میدهد. فلج شل حاد مجموعهای از چند اختلال است و جزو اورژانسهای پزشکی در طب نورولوژی اطفال و بزرگسالان محسوب میشود؛ زیرا برخی بیماریها در آن وجود دارد که تهدیدکننده است.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: «گیلنباره» یکی از اختلالاتی است که در مجموعه اختلالات فلج شل حاد وجود دارد. همچنین فلج اطفال دیگر اختلال فلج حاد است که خدا را شکر در کشور کاملاً ریشهکن شده است.
وی افزود: کودک برای ایستادن روی پاهای خود به 7 عضو، نیمکرههای مغزی، مخچه، بصلالنخاع و رشتههای عصبی و حرکتی نیاز دارد که این اعصاب حرکتی از شاخ قدامی نخاع خارج میشوند و در جایگاه عصبی-عضلهای قرار میگیرند.
این فوق تخصص مغز و اعصاب کودکان اظهار داشت: معمولاً والدین در بیان شرح حال کودک خود میگویند که عضله فرزندشان جان ندارد و او نمیتواند روی پای خود بایستد.
ساکت گفت: اختلال «گیلنباره» بر اثر نقص خودایمنی و التهابی بدن است و طی این بیماری بدن به اشتباه علیه بافت عصبی خود که «میلین» است وارد واکنش میشود. «میلین» در رشتههای عصبی که از شاخ قدامی نخاع خارج میشود، وجود دارد و مانند غلاف این رشتهها را دربرمیگیرد. در بیماری التهابی حاد برای غلاف عصبی اتفاقاتی میافتد و این غشاء دچار مشکل میشود.
وی ادامه داد: حدود 90 درصد تشخیص این اختلال با اخذ شرح حال و معاینه عصبی است. معمولاً والدین در بیان شرح حال میگویند کودک تا 2 هفته پیش بیماری خاصی نداشته و فقط سرما خورده است و از دیشب توانایی ایستادن روی پاهای خود را ندارد.
ساکت افزود: در شرح حال دیده میشود که بین حدود 20 روز گذشته بیماری در کودک که والدین آن را شبیه سرماخوردگی میدانند، دیده شده است. بنابراین بیماریهای عفونی دستگاه تنفسی فوقانی میتواند از عوامل ایجادکننده «گیلنباره» باشد.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: مشکلات گوارشی بهصورت اسهال و استفراغ ساده از علل دیگر ابتلا به «گیلنباره» است که طی آن فرد بعد از حدود 2 یا 3 هفته دچار فلج میشود.
وی خاطرنشان کرد: «هلیکوباکترپیلوری» و تزریق واکسن «آنفلوانزا و مننژیت» هم میتوانند موجب ابتلای «گیلنباره» شوند.
فارس