photolibrary_rm_photo_of_boy_in_bed_with_feverعوامل مهم در ایجاد تب در اطفال و راههای درمانی و پیشگیری کننده ازآن در اطفال را در این مطلب بررسی می کنیم.

 

کودکان به دلیل اینکه در برابر ویروس‌ها و باکتری‌ها مصونیت ندارند اغلب بیشتر از افراد بزرگسال به بیماری‌های عفونی مبتلا میشوند. بد نیست بدانید که عفونت‌های ویروسی نیازی به تجویز آنتی بیوتیک ندارند و استراحت و رژیم غذایی مناسب مانند سوپ و آب میوه‌‌ها توصیه می‌شود. اما وقتی کودک تب میکند بسیاری از والدین نسبت به آن حساس و نگران میشوند و هرکاری برای بهبود سریع و کاهش خطر تشنج ناشی از تب بالا انجام میدهند. برای درک بهتر این تغییر در کودک بهتر است تب را بشناسید.

تب چیست؟

هیپوتالاموس غده‌ای در مغز است که مانند ترموستات عمل میکند، این غده با درک درست میزان دمای مناسب برای بدن پیامی را به سیستمهای عصبی ارسال و آنها را برای رسیدن به دمای مطلوب آماده میکند. دمای طبیعی بدن ۳۷ درجه سانتی‌گراد است. البته در برخی این دما کمی بالا و پایین می‌شود. همچنین دمای بدن صبح‌ها کمی پایین‌تر و عصرها کمی بالا می‌رود. کودک تا زمانی که مبتلا به سرماخوردگی یا بیماری‌های ویروسی نباشد در طول شبانه روز درجه حرارت متعادلی دارد.

تب نشانه خوبی است

وقتی ویروس وارد بدن و خون کودک می‌شود تغییراتی در خون و گلبول‌های سفید و درجه حرارت بالا برای دفاع ایجاد می‌شود. هیپوتالاموس با درک این موضوع به سیستم عصبی دستور می‌دهد درجه حرارت بدن بالا برود و دمای بدن به ۴۰-۹/۳۸ درجه برسد. محققان می‌گویند بدن انسان از تب به عنوان سپر دفاعی استفاده میکند و افزایش درجه حرارت برخی میکروب‌ها و ویروس‌ها را از بین می‌برد و تب یکی از نشانه‌های خوب بالینی برای آگاهی والدین و پزشک از وجود از وجود بیماری‌های عفونی است. بدون وجود تب پیش بینی عفونت در بدن بسیار سخت و پیچیده است.

وقتی تب با لرز می‌آید

گاهی اوقات به دنبال تب لرز ایجاد می‌شود و  با وجود تب و پوشاندن کودک با پتو، احساس سرما و لرز می‌کند. دوران تب بیماری‌های ویروسی معمولا ۴-۳ روز طول می‌کشد و عوامل بروز تب آرام‌آرام از بدن خارج شده و دمای بدن به حالت طبیعی بازمی‌گردد و کودک احساس بهبود می‌کند.


بیشتر بخوانید: سوال و جواب هایی در مورد تب کودکان


متهم ردیف دوم: گوش

در کودکان کمتر از ۴ سال گاهی به علت عفونت‌های گوش تب بروز میکند. اما پزشکان معتقدند تب برای کودکا مشکل جدی تلقی نمیشود و همانطور که گفته شد یک عامل دفاعی است که دوره بیماری را کوتاه‌تر میکند و پایین آوردن تب بهبود را کند میکند و بدن برای افزایش یک درجه حرارت خون، مجبور است ۱۰ درصد به سوخت و ساز خون بیفزاید و افزایش متابولیسم بدن باعث دفع بسیاری از سموم نهفته در بافت‌ها میشود. به همین دلیل توصیه میشود در مورد تب بیماری‌های عفونی و تب واکسیناسیون استامینوفن تجویز نشود که دفاع بدن در مقابل میکروب‌ها و واکسیناسیون نیز کمتر میشود.

تب و تشنج

در ۴درصد کودکان تب بالای ۵/۳۸ درجه بیماری‌های ویروسی و واکسیناسیون تشنج خوش‌خیم ایجاد می‌کند. در اینگونه موارد سابقه کودک و خانواده برای پیشگیری از تکرار تشنج بسیار مهم است و تب کودک را باید با تجویز استامینوفن و ایپوبروفن و پاشویه آب خنک و شیاف استامینوفن کنترل و پایین نگه داشت تا دوران تب بیماری بهبود یابد.

نحوه استفاده از استامینوفن

استامینوفن به عنوان مسکن و تب‌بر در دنیا مصرف زیادی دارد اما ۵۰ درصد مسمومیت‌های دارویی با استامینوفن اتفاق می‌افتد. استامینوفن برای تب کودکان زیر یک‌سال بر حسب وزن ۱۵-۱۰ قطره ۶-۴ ساعت و در کودکان بزرگ‌تر از ۲ سال ۵ میلی‌لیتر معادل یک قاشق مرباخوری ۶-۴ ساعت برای زمانی که کودک تب بالاتر از ۵/۳۸ دارد در دوران تب و سرماخوردگی تجویز می‌شود.