به هیچ عنوان اسباب بازی که نیاز به باتری دارد در دسترس اطفال قرار ندهید و همچنین وسایل منزل که دارای باتری هستند را دور از وی قرار دهید.
این کنجکاوی کودکانه برای روژان گران تمام شد، زیرا از سویی آنچه بلعیده بود، بسیار خطرناک و از سوی دیگر اقدام پزشکی لازم، سریع و بهموقع درباره او انجام نشده بود. دختر کوچولو بعد از این اتفاق مشکلات زیادی پیدا کرده، بهطوری که حالا تنها میتواند مایعات را آنهم با کمک یک سرنگ بخورد.
کوچولویی که مدام باید از والدینش درخواست بستنی و شکلات بکند، باید فقط و فقط مایعات بخورد چون نمیتواند عمل بلعیدن را انجام دهد. در ادامه ماجرا را از زبان مژگان پیرصالحی، مادر روژان میخوانیم و دکتر احمد خالقنژاد، جراح اطفال و استاد دانشگاه شهید بهشتی درباره موارد اورژانس اطفال توضیح میدهد.
چطور اتفاق افتاد؟
مژگان پیرصالحی، مادر روژان ماجرا را اینطور تعریف میکند: «روژان از کنترل ضبط ماشین خوشش آمده بود و درحال بازی با آن بود اما بعد از مدت کوتاهی متوجه شدم، روژان کنترل را شکسته و باتری سکهای درون آن را بلعیده است. میدانستم که بلعیدن باتری خطرناک است و باید هرچه سریعتر اقدام پزشکی درباره آن انجام شود. بنابراین خیلیسریع و همان نیمهشب او را به درمانگاهی منتقل کردیم اما بهدلیل نبود امکانات آندوسکوپی مجبور شدیم روژان را به بیمارستان دیگری منتقل کنیم. او بعد از ۷ ساعت به اتاق جراحی رفت اما باتری به دامنه مری او نفوذ کرده بود و باید مری برداشته میشد.»
اقدامات پزشکی چه بود؟
پزشکان در معایناتی که انجام دادند متوجه شدند، مری تنگ شده است و باید این بافت گشادتر شود. آنها با عمل جراحی سعی در رفع مشکل کردند اما درنهایت بعد از گذشت ۳ روز معاینات نشان داد، پیوند باز شده و باید مری خارج شود. آنها برای آنکه روژان امکان خوردن داشته باشد در ناحیه معده او سوراخی ایجاد کردند تا بتوانند به او غذا برسانند. در مجموع روژان ۸ بار عمل شده است و حالا مراقبتهای دیگری نیاز دارد و باید علاوه بر جراحی برای رفع مشکل، جراحیهای زیبایی نیز انجام دهد.
روژان چطور غذا میخورد؟
از آنجا که بهطور معمول بعد از جویدن غذا در دهان، غذا باید وارد مری شده و از آنجا به معده برسد، کاملا مشخص است که نبود مری راه ارتباطی گوارش را دچار اخلال میکند. بنابراین در روند تغذیه مشکلاتی ایجاد میشود.
مادر روژان میگوید: «تا ۴ ماه پیش شلنگی به معده روژان وصل بود و تنها میتوانست مایعات را بخورد اما با انجام عملهای متعدد در حال حاضر معده او در نزدیکی گلویش قرار دارد و پس از بلع مایعات، مایع مستقیما وارد معده روژان میشود. روژان مدتی است به این وسیله تغذیه میشود اما این وضع بسیار اسفناک است و دخترم هر بار ضعیفتر میشود و با اینکه ۴ ساله است، تنها ۱۱ کیلوگرم وزن دارد. هنگامی که این کودک مایعات مصرف میکند، برای آنکه دچار مشکل نشود مجبور هستم گلوی او را ماساژ دهم تا مایعات بهراحتی از گلویش پایین برود.»
اگر باتری خورد چهکار باید کرد؟
بلعیدن مواد سوزاننده از جمله باتری از مواردی است که نیاز به اقدام فوری دارد. از آنجا که باتری قلیایی است، در داخل مری یا دستگاه گوارش ممکن است باز شود و به مخاط بچسبد و آن قسمت را بسوزاند و سوراخ کند. به همین دلیل میتواند مشکلات زیادی برای کودکان ایجاد کند. اگر والدین بهموقع متوجه این مشکل شوند، باید به سرعت به مراکز درمانی مراجعه کنند. اقدام اولیه در این موارد خارجکردن جسم خارجی بدون ایجاد اثر تخریبی است. اگر این امکان وجود داشته باشد، میتوان با آندوسکوپی باتری را خارج کرد اما در صورتی که قلیا قسمتی از دستگاه گوارش را سوراخ کرده باشد نیاز به جراحی ضروری است.
ادامه دارد…