بچههای حاضرجواب
فهرستی از جملات جایگزین آماده کنید
وقتی از حاضرجوابی کودکان حرف میزنیم مقصودمان زمانهایی است که از کودک پاسخگویی سریع و واکنش بیادبانه مانند زباندرازی، حاضرجوابی و انواع و اقسام شکلکها را میبینیم. مصداق این کودکان پسربچهای است که وقتی بشقاب شلغم یا سوپ روبهرویش است، میگوید: «من از شلغم متنفرم! مزخرفه» یا دختربچهای است که وقتی از او میخواهید در تمیز کردن اتاقش شما را همراهی کند به شما میگوید: «دوست دارم اتاقم کثیف باشه. اگر ناراحت میشی خودت تمیز کن». در این شرایط چه باید کرد؟ گاهی بچهها متوجه نیستند که اینطور صحبت کردن آنها بیادبی و حاضرجوابی تلقی میشود. اما برای مهار کردن این رفتار راهحلهایی وجود دارد که امتحان کردنشان خالی از لطف نیست. رفتارهای جایگزین را به او آموزش دهید. با او درباره رفتارش صحبت کنید و بگویید جملاتی که استفاده میکنی مودبانه نیست و بهتر است از جملات دیگری استفاده کنی. برایش جملات جایگزین را تکرار کنید.
به او بگویید به جای آنکه بگوید شلغم مزخرف است میتواند بگوید میلی به شلغم ندارد یا چطور میشود شلغم را مزهدار کرد یا به جای آنکه بگوید من اتاق کثیفم را دوست دارم میتواند بگوید که الان برای تمیز کردن اتاق آمادگی ندارد یا چند ساعت دیگر این کار را انجام میدهد. دومین راه این است که مراقب باشید در برابر بیادبی او خشمگین نشوید و تنها به او نشان دهید که در این شرایط با او صحبت نمیکنید. او را برای مدتی تنها و به حال خود بگذارید تا درباره رفتارش فکر کند در صورتی که او رفتارش را در موقعیتهای مشابه تکرار کرد در برابر خواستههایش قاطعانه «نه» بگویید و این شیوه را تا زمانی ادامه دهید که از او رفتاری مناسب ببینید.
بچههای دروغگو
تمرین کنید تا دروغ نگویید
اگر کودکتان زیاد دروغ میگوید باید زنگ خطر را به صدا درآورید و اول از همه به رفتارهای خود و همسرتان توجه کنید. کودک شما بیشتر آداب و رسوم زندگی و رفتارهای درست و غلط را با الگوبرداری از شما یاد میگیرد. در مرحله بعد از کودکتان بخواهید که با شما صادق باشد. برایش توضیح دهید دروغگویی چطور میتواند خودش و شما را به دردسر بیندازد. وقتی آنها را در موقعیتی غافلگیر میکنید که دروغ گفتهاند وجدانشان را با پرسیدن سوالهایی اخلاقی بیدار کنید.