brokli
ایا اطلاع داشتید که بروکلی با آن شکل و شمایلش که درست مثل  درختی است که گل دارد انسان به آن شکل داده؟! پژوهشگران گیاه‌شناسی و گیاه‌پروری با پیوندزدن‌های  زود به زود گل‌کلم و سایر انواع کلم‌ها، بروکلی را پرورش داده‌اند.نوع خاصی از بروکلی که تنها در ایالت کالیبریای ایتالیا رشد می‌کند، در نهایت باعث معروف شدن این کلم به «کالابرس» در سراسر جهان شد اما اسم «بروکلی» از کلمه لاتین «براکیوم» به معنی «چند بازو» گرفته شده است.

کاشت و برداشت بروکلی همچنان فراگیرتر از قبل می‌شد و در سال 1925 دانشمندان از خواص بی‌نظیر و ضدسرطانی این گیاه تعریف ‌می‌کردند. البته این خواص در سایر گیاهان چلیپایی مثل کلم برگ، گل‌کلم، کاهو و کلم بروکسل (کلم فندوقی) هم پیدا می‌شود.  بروکلی حاوی ویتامین‌های B، A C و مواد معدنی مثل پتاسیم، آهن، فولاسین (اسیدفولیک) و فیبر است.

بروکلی نبین چه ریزه!

گل‌های کوچک بروکلی میزان رسیده بودن و سلامتش را به شما نشان می‌دهد؛ اگر همه گل‌های سر بروکلی سبز تیره باشد، بسیار بهتر است که گاهی این رنگ طیف بنفش یا آبی- سبز را هم شامل می‌شود. این گل‌ها نسبت به گل‌های سبز روشن یا زرد و سفید، بتاکاروتن و ویتامین C بیشتری دارند.

بروکلی حاوی فیبرهای قابل حل و غیرقابل حلی است که هر بدن سالمی به آنها نیاز دارد. همچنین حاوی نوعی فلاوونوئید است که در کنار غلبه بر سرطان، به پیشگیری از بروز بیماری‌های قلبی و نیز به تاخیر انداختن دیابت نوع دو کمک می‌کند.

موقع خرید بروکلی‌هایی را که گل‌های‌شان ساییده یا بی‌رنگ است، ساقه‌های‌شان سفت و ریشه‌شان سخت شده، انتخاب نکنید. بین بروکلی تازه و منجمد، هیچ تفاوت قابل ذکری نیست و منجمدها که بسته‌بندی شده هم هستند، ساقه و ریشه اضافه و سفت ندارند و مواد مغذی‌شان بیشتر حفظ می‌شود. البته محصولات منجمد دوبرابر تازه‌ها سدیم دارند!

با سرطان بجنگید!

بروکلی سرشار از کلسیم و مواد آلی تغذیه‌ای ضروری شامل بتاکاروتن، ایندول و ایزوتیوسیانیدهاست. این مواد آلی می‌توانند مانع از تشکیل و تجمع مواد سرطان‌زا در سلول‌های هدف شوند.  اگر می‌خواهید با بروکلی ضدسرطان شوید و ریسک ابتلا به انواع سرطان‌ها را کاهش دهید، باید روزی نصف پیمانه بروکلی میل کنید.

این مقدار بروکلی فقط 22 کیلوکالری انرژی دارد اما خواص بسیار ارزشمندی به بدن می‌رساند. همچنین مصرف بروکلی می‌تواند میزان آنتی‌اکسیدان‌های بتاکاروتن و لوتئین را در خون افزایش دهد و به این ترتیب احتمال اکسیداسیون سلول‌های سالم و همچنین سرطانی شدن‌شان کاهش می‌یابد.

brokli1

سم‌زدایی با بروکلی

بروکلی یک سم‌زدای عالی و قوی برای بدن است؛ طبق آخرین پژوهش‌ها سه نوع ریزمغذی گلوکوزینولات که در ترکیبات خاص بروکلی وجود دارد، باعث چنین خاصیت شگفت‌انگیزی می‌شود. این ریزمغذی‌ها در تمام فرآیند سم‌زدایی بدن شامل فعالسازی، خنثی‌سازی و حذف آلاینده‌های ناخواسته، نقش پشتیبانی را به عهده دارند. «ITC»ها مولکول‌های تنظیم‌کننده سم‌زدایی هستند که از گلوکوزینولات‌های بروکلی درست می‌شوند و به کنترل فرآیند سم‌زدایی کمک می‌کنند.

وقتی برای جبران کمبود ویتامین D فرد مجبور به مصرف مقادیر بالای مکمل‌هاست، مصرف فراوان مکمل‌های ویتامین A و K می‌تواند متابولیسم ویتامین D را متعادل نگه دارد. بروکلی حاوی ترکیبی از ویتامین A (به شکل بتاکاروتن) و ویتامین K است که این ترکیب به طرز غیرمعمولی قوی است. بروکلی حاوی نوعی فلاوونوئید است که بر اساس آخرین تحقیق‌ها، می‌تواند تجمع مواد آلرژی‌زا را در بدن کاهش دهد. این ترکیبات همچنین توجیه‌کننده خاصیت ضدعفونی‌کنندگی بروکلی است و دریچه‌ای روبه مطالعات بیشتر در باره خواص غذایی بروکلی است.

در نقش «سس پاستا»

می‌توان از بروکلی سسی درست کرد که حسابی برای پاستا مناسب است! با مقداری روغن و پنیر می‌توان بروکلی بخارپز را به یک سس سبز تبدیل کرد. این سس واقعا خوشمزه است و به این ترتیب شما هم سبزی مورد نیازتان را مصرف می‌کنید. کافیست گل‌های سر نیم کیلو بروکلی را جدا کنید و در دو قاشق آب بخارپزشان کرده، با مقدار کمی نمک و فلفل طعم‌دارش کنید. مقداری روغن زیتون را در تابه گرم کرده، نصف یک پیاز کوچک یا دو عدد پیازچه را همراه با دو بن سیر خرد کنید و در روغن تفت دهید.

وقتی پیازها نرم شد، بروکلی را به تابه اضافه کنید و تا زمانی که بوی پیازداغ‌تان درنیامده، اجازه دهید مواد با هم بپزند. یک‌سوم پیمانه جعفری ساطوری شده را به محتویات تابه اضافه کرده، آب یک عدد لیموترش تازه را رویش بریزید و دو دقیقه مواد را بهم بزنید. در نهایت مواد داخل تابه را به مخلوط‌کن منتقل کرده، همراه یک چهارم پیمانه پنیر فتا و همین مقدار آب، مخلوط کنید. وقتی مخلوط یکدستی ایجاد شد، مقداری روغن زیتون به آن اضافه کرده و باز هم بزنید تا یکنواخت شود. حالا می‌توانید پاستای خود را با این سس مخصوص میل کنید.

 

خوشگل‌تر شویدبروکلی حتی پوست‌تان را زیبا می‌کند و سلول‌هایی را  که به خاطر اشعه‌های مضر آفتاب آسیب دیده‌اند، ترمیم می‌کند. در واقع در طول فرآیند سم‌زدایی بدن، گلوکورافانین موجود در بروکلی توسط بدن به سولفورافان تبدیل می‌شود و همین ماده بیشترین تاثیر را در ترمیم آسیب‌های پوستی ناشی از تابش خورشید دارد.  سعی کنید حداقل دو، سه بار در هفته و هربار حداقل یک تا یک و نیم پیمانه از انواع سبزی‌های چلیپایی (بروکلی و سایرکلم‌ها و کاهو) را در برنامه غذایی‌تان داشته باشید. برای زندگی سالم‌تر می‌توانید تعداد دفعات مصرف این سبزی‌ها را به چهار، پنج بار در هفته و هربار دو پیمانه برسانید.

پاستای بروکلی و فتا

500 گرم ماکارونی پنه را مطابق دستورالعمل روی بسته‌اش آبکش کنید. گل‌های بروکلی را شش دقیقه داخل آب بجوشانید و بعد از آب خارج کنید. مقداری روغن زیتون را روی حرارت متوسط گرم کرده، دو بن سیر را خرد کرده و دو دقیقه در روغن تفت دهید. حالا 250 گرم سوسیس دودی را به روغن اضافه کرده و کمی هم بزنید تا سوسیس‌ها داغ شوند. شعله اجاق را بالا بکشید و بروکلی، ماکارونی و 120 گرم پنیر فتای خرد شده را به سوسیس و سیر اضافه کنید.

در جوار پاستا

طعم و بافت بروکلی هماهنگی خاصی با پاستا دارد؛ به طوری که  می‌توان آن را همراه سالاد پاستای بروکلی و فتا سرو کرد؛ انتخاب با خودتان است!

سرخ کنیم یا بخارپز؟!

بهترین شیوه پخت بروکلی همان بخارپز کردن است؛ به این ترتیب ذرات فیبری آن قابلیت هضم بهتری خواهند داشت و در پی فعل و انفعالاتی که در معده رخ می‌دهد، کلسترول خون را هم کاهش می‌دهد.  بیش از حد پختن بروکلی نه‌تنها باعث له شدنش می‌شود بلکه از  بین رفتن خواص و مزه آن  را به دنبال دارد. پنج دقیقه بخارپز کردن این سبزی کافی است.

می‌دانید که سرخ کردن یکی از بدترین و مضرترین شیوه‌های طبخ غذاست اما اگر مشکل اضافه‌وزن، چربی خون یا بیماری قلبی ندارید، بد نیست برای تغییر ذائقه یا برای علاقه‌مند کردن کودک‌تان به بروکلی، آن را در کره سرخ کنید و از طعمش لذت ببرید؛ البته فقط گاهی! سعی کنید موقع سرخ کردن بروکلی و مدت زمان سرخ کردن هم بیش از سه دقیقه نباشد؛ به این ترتیب دو سوم مواد مغذی (شامل ویتامین‌ها، مواد معدنی، فنول‌ها و گلوکوزینولات‌ها) موجود در بروکلی حفظ خواهد شد.

سه راه برای بروکلی خوری!

1. خام: بروکلی خام تردی دلپذیری به سالاد می‌دهد و می‌تواند همراه با روغن زیتون، فلفل تند و مقداری سیر طعم بی‌نظیری داشته باشد.

2. بخارپز: راحت‌ترین راه خوردن بروکلی بخارپز کردن است. شما می‌توانید  آن را با مقدار کمی نمک، سرکه و روغن زیتون میل کنید.

3. کبابی: بروکلی کبابی نه تنها تردتر از بخارپزش است که طعم قوی‌تری هم دارد. شما می‌توانید  آن را با مقداری پنیر پارمزان نوش‌جان کنید.

برای این کار اول گل‌های بروکلی را جدا کرده، ساقه را پوست بگیرید و به قطعات دوسانتی متری خرد کنید. بروکلی‌ها را در روغن زیتون بخوابانید و کمی نمک، فلفل سیاه و قرمز رویش بپاشید. بروکلی‌ها را در یک ردیف روی توری کبابی پخش کنید و برای 15 دقیقه در فری که با دمای 200 درجه سانتی‌گراد گرم شده، قرار دهید تا حسابی ترد شده و کمی برشته شوند.

منبع : مجله سیب سبز