چه عواملی می توانند در بروز بیماری قلبی و ریوی و عفونت های ویروسی در اطفال شود و چگونه می توان از بروز این عوامل در آنان پیشگیری کرد.
فوق تخصص نوزادان گفت: با توجه به آمار اعلام شده در ایران در 10 درصد زایمانها، نوزادان دچار بیماریهای ریوی بوده که یک درصد آنها نیاز به بستری شدن دارند.
شاهین نریمان گفت: بیماریهای ریه در نوزادان به دو دسته ویروسی و باکتریال تقسیم میشوند؛ شایعترین این بیماریها در اصطلاح عمومی ذاتالریه نامیده میشود که از بیماریهای ویروسی است و در اواخر بارداری از مادر به نوزاد منتقل میشود.
وی افزود: همچنین ممکن است نوزاد بعد از به دنیا آمدن به دلیل سهلانگاری در انجام مراقبتهای لازم به این بیماری مبتلا شود.
نریمان اظهار داشت: تردد زیاد در اتاق نوزاد و ملاقات طولانی با مادر، استعمال دخانیات و وجود دود در اتاق نوزاد، بردن نوزاد به مکانهای شلوغ و استفاده از گل و عطر در اتاق، باعث بروز بیماریهای ریوی در نوزادان میشود.
وی درباره علائم این بیماری در نوزادان گفت: بد شیر خوردن نوزاد، تب، نالههای طولانی و فرورفتگی عضلات قفسه سینه از علائم این بیماری است. همچنین تنفس نوزادان بهطور طبیعی 30 تا 60 عدد در دقیقه است که افزایش تنفس و بهاصطلاح تندی نفس از مهمترین علائم بروز بیماریهای ریوی در نوزادان است.
این فوق تخصص نوزادان افزود: میزان شیوع این بیماری در جوامع مختلف بر اساس اینکه چه میزان به خانوادهها در بدو تولد آموزش نگهداری نوزادان داده میشود، متفاوت است؛ اما با توجه به آمار اعلامشده در ایران، در 10 درصد زایمانها نوزادان دچار بیماری ریه بوده که یک درصد آنها نیاز به بستری شدن دارند.
نریمان در خصوص راههای پیشگیری این بیماری تصریح کرد: تغذیه نوزاد با شیر مادر یکی از مهمترین عوامل برای پیشگیری از این بیماری است و همچنین از دیگر عوامل پیشگیری بیماری می توان به لزوم رعایت بهداشت در نوزادان و تغذیه مناسب مادر در دوران بارداری اشاره کرد؛ داروهای گیاهی مثل خاکشیر نیز می تواند در نوزادان باعث بروز آلرژی شود.
وی به خانوادهها توصیه کرد: در صورت مشاهده علائم بیماری فوراً به پزشک متخصص مراجعه کنند؛ تأخیر در درمان این بیماری باعث ضعیف شدن سیستم دفاعی بدن نوزاد شده و اگر از ابتدا نوزاد دچار بیماریهای ریه باشد، برای او شانس ابتلا به بیماری تنفسی از جمله آسم نیز در آینده بیشتر خواهد شد و همچنین ممکن است آسیب به ریه منجر به آسیب دیدن دیگر اعضای بدن نوزاد ازجمله قلب شود.
این عضو هیئتعلمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در خصوص هزینههای درمانی این بیماری گفت: در برخی از بیماریهای ریوی نیاز به مصرف آنتیبیوتیک وجود دارد که در برخی موارد پزشک برای جلوگیری از بروز عوارض دارویی،داروهای خارجی را تجویز میکند که گران است.
وی افزود: البته نمونههای ایرانی و ارزان این داروها در بازار وجود دارد. گاهی کار نوزاد به بستری میکشد و نوزاد نیازمند استفاده از داروهای کمیاب میشود که از خارج از کشور وارد میشوند که این داروها با هزینههای زیاد در بازار آزاد به فروش میرسد.
وی بیان کرد: با رعایت بهداشت و توصیههای پزشکی میتوان از بروز این بیماری در نوزادان و تحمیل هزینههای درمان به خانواده جلوگیری کرد.