پژوهشگران چندین سال است که تاکید میکنند از مواد پلاستیکی برای غذا خوردن یا نوشیدن آب استفاده نکنند درصورتیکه در گذشته این مسئله چندا اهمیتی نداشت در این بخش درباره ظرفهای پلاستیک صحبت میکنیم ببینیم اینها چرا زیان آور هستند و باعث بیماریهای خطرناک میشوند و چرا میگویند ظروف پلاستیکی سرطان می آورد آیا این گفته ها درست است یا خیر
بی پی ای BPA یا بیسفنول ای bisphenol A یکی از رایج ترین فرآورده های شیمیایی
است که روزانه با آن در تماس هستیم و در هر چیزی از بطری ها ی آب گرفته تا ظروف
غذا و حتی پر کننده های دندان وجود دارد . BPA یک فرآورده شیمیایی است که در ساختن
ظروف پلاستیکی در صنایع غذایی و آشامیدنی نظیر بطری های آب و نوشابه و نیز انواع سس
و .. استفاده می شود .این فرآورده همچنین به عنوان پوشش داخلی بسیاری از قوطی ها در
صنایع غذایی نظیر قوطی رب کاربرد دارد. برخی از کاربرد ها :
نظرات مختلف بسیاری در مورد این ماده و استفاده آن در صنایع غذایی وجود دارد و بسیاری
از این مجادلات هنوز حل نشده باقی مانده اند.
BPA یک استروژن صنعتی است و می تواند در ساختار هورمونی اختلال ایجاد نماید به ویژه
در زنان حامله و حتی تا مدتی پس از به دنیا آمدن نوزادان.بسیار از محققین عنوان کرده اند که
تماس با مقدار کم BPA می تواند سبب افزایش ریسک ابتلا به سرطان سینه ، سرطان پروستات
، سقط جنین ، ناباروری ، بلوغ زودرس و سندرم های متابولیک نظیر دیابت نوع ۲ شود .
تحقیقات موسسه کنترل و پیشگیری از بیماری های آمریکا نشان داد که این ماده مدت کوتاهی
پس از استفاده در شیر زنان شیرده و نیز در نمونه های خونی جنین های به دنیا آمده و در نمونه
ادرار و خون مادر یافت می شود
سازمان غذا و داروی آمریکا استفاده از آن را در بطری های نوزادان وشیرخواران ممنوع
کرده است. به گفته سازمان غذا و داروی آمریکا یا FDA مقادیر بسیار کمی از BPA
میتواند به مواد آشامیدنی و غذایی نفوذ کنند . بسیاری از کارشناسان سازمان غذا و داروی
آمریکا عنوان می کنند که این میزان آسیب جدی به سلامت افراد وارد نمی کند .همچنین
برخی مطالعات آن ها ثابت نموده اند که BPA پس از ورود به بدن انسان جذب کمی داشته
و بلافاصله دفع می گردد . علی رغم این تحقیقات که در سازمان غذا و داروی آمریکا انجام
شده است ، برخی کارشناسان مستقل ، نظرشان مخالف است. آن ها عنوان می کنند که BPA
می تواند سبب تداخل در سیستم هورمون به ویژه در خانم ها شود و یک عامل افزایش بروز
سرطان سینه است. حتی در سیستم های جانوری هم چند تحقیق این ادعا را ثابت نموده اند .
اگر چه در مطالعات بر روی انسان همچنان نتایج متفاوتی وجود دارد.
تاکنون چندین جایگزین برای این ماده پیشنهاد شده است که برخی از آن ها عملی نبوده و
برخی هزینه گزافی به تولید کنندگان تحمیل می کند و دعوا بین صاحبان صنایع و موسسات
مرتبط با سلامتی در این رابطه همچنان ادامه دارد.دوری کردن از این ماده در شرایط فعلی
بسیارسخت و غیر عملی ست ولی می توانید میزان ورود این ماده را به بدنتان کاهش دهید.
عاداتی نظیر استفاده از بطری های یک بار مصرف به مدت طولانی و نیز قرار گرفتن آن ها
در معرض حرارت و گرما سبب افزایش نفوذ این ماده به مواد غذایی و آشامیدنی می گردد.
سعی کنید در منزل از ظروف شیشه ای استفاده نمایید و چای یا قهوه و یا غذای خود را در
ظروف شیشه ای و یا چینی مصرف کنید و تا حد امکان از این ماده خطرناک دوری کنید.
همچنین به هیچ وجه غذاها را در ظروف پلاستیکی یا درون بسته های نایلونی در ماکروویو
قرار ندهید و همچنین ظروف پلاستیکی را دوباره استفاده نکنید و با شوسنده های قوی آن ها
را شست و شو ندهید .
همچنین می توانید از برخی پلاستیک های فاقد BPA استفاده کنید که بر روی بسته آن ها
این فاقد BPA بودن و یا BPA Free حک شده است.
منبع- وبسایت دکتر باقری