ده نوع گرسنگی وجود دارد که در این بخش 5 نوع آن را بطور کامل توضیح می دهیم و 5 نوع بعدی را در پستهای بعدی قرار خواهیم داد
بعضی روزها با یک پرس غذا سیر می شویم و در بعضی روزها هم هر قدر که غذا می خوریم باز هم احساس می کنیم که معده مان خالی است! علت این است که ما تفاوت گرسنگی واقعی را از گرسنگی ناشی از اشتها به غذا رو نمی دانیم. اگر بتوانیم بین این دو تفاوت قائل شویم و اونها رو از هم تشخیص بدهیم، قدم بزرگی در کنترل مقدار غذایی که می خوریم، بر داشته ایم.
گرسنگی واقعی
این نوع گرسنگی، مهمترین نوع گرسنگی است زیرا به ما می گوید که باید غذا بخوریم. علائم گرسنگی واقعی عبارتند از: لرزش در اثر کاهش فشار خون، سردرد، کم انرژی بودن و غرغر شکم. در چنین مواردی اگر به گرسنگی خودمون بی اعتنا باشیم و غذا خوردن رو به تعویق بیندازیم، بدترین انتخاب های غذایی رو خواهیم داشت و به پرخوری و خوردن غذاهای چاق کننده روی خواهیم آورد. پس بهتر است که همیشه یک میان وعده سالم که از قبل تهیه کرده ایم، به همراه داشته باشیم.
گرسنگی تلویزیونی!
این نوع گرسنگی زمانی به سراغ ما می آید که مشغول تماشای تلویزیون هستیم. همیشه قبل از اینکه تلویزیون رو روشن کنید، از خودتون بپرسید که آیا گرسنه هستید یا نه. اگر واقعاً گرسنه هستید، که هیچ اما اگر می دانید که گرسنه نیستید، نباید بگذارید که تماشای تلویزیون شما رو به خوردن تنقلات سوق دهد. در حین تماشای تلویزیون، دست خودتون رو مشغول نگه دارید. مثلاً بافتنی ببافید. در زمان پخش تبلیغات مواد غذایی هم کانال تلویزیون رو عوض کنید تا چشم تون به این تبلیغات پر زرق و برق و رنگارنگ نیفتد.
گرسنگی ناشی از بی حوصلگی
وقتی حوصله مون سر می رود، یکی از اولین کارهایی که انجام می دهیم این است که یک راست به سراغ یخچال رفته و خودمون رو با غذا خوردن سرگرم می کنیم. در چنین مواردی، بهتر است که به جای غذا خوردن، از این ساعات بی حوصلگی برای آرام کردن و ریلکس کردن خودمون استفاده کنیم. مثلاً مجله بخوانیم، به پیاده روی در پارک برویم، در یک اتاق ساکت به مدیتیشن بپردازیم، با یک دوست تماس بگیریم و … . یک فهرست از کارهایی که می توانید در زمان بی حوصلگی انجام بدهید، تهیه کنید تا در صورت نیاز از این فهرست استفاده کنید.
گرسنگی ناشی از عصبانیت
گاهی وقتی که عصبانی هستیم، گرسنه می شویم. وقتی که قند خون افت پیدا می کند، احساس گیجی و کج خلقی می کنیم. در چنین مواردی، بیش از هر چیز به دنبال خوردن خوراکی های شیرین هستیم تا قند خون رو بالا ببرند. اگر به رابطه تون با مردم و نیز به سایز دور کمرتون اهمیت می دهید، سعی کنید که این نوع گرسنگی رو تشخیص بدهید و در صورت بروز گرسنگی در عصبانیت، از میان وعده های سالم مثل میوه و بیسکویت های تهیه شده از غلات کامل استفاده کنید تا هم قند خون رو به حالت عادی برگردانید و هم خوراکی سالم مصرف کرده باشید.
گرسنگی بعد از ظهر
ساعت ۳ بعد از ظهر است و با اینکه هنوز مدت زیادی از ناهار خوردن شما نگذشته است، باز هم احساس گرسنگی می کنید. انرژی شما تحلیل رفته است و منتظر هستید تا ساعات کاری تمام شده و به منزل بروید. برای مقابله با گرسنگی بعد از ظهر، یک کشو از میز کار خودتون رو به میان وعده های پروتئینی اختصاص بدهید. پروتئین موجود در میان وعده به سیر نگه داشتن شما کمک می کند و باعث می شود که تا زمان وعده بعدی احساس گرسنگی شدید نداشته باشید و در ضمن در وعده شام هم غذای کمتری بخورید. بدین منظور می توانید از میان وعده هایی که شامل یک مشت کوچک آجیل و یا نان سبوس دار و پنیر استفاده کنید.
گرسنگی ناشی از استرس
وقتی که استرس داریم، حواسمون به نوع و مقدار غذایی که می خوریم، نیست. ممکن است که ناخواسته، مشت مشت آجیل یا چیپس و پفک بخوریم. در چنین مواردی باید سر خودمون رو به کاری غیر از خوردن، گرم کنیم. همونطور که قبلاً در مورد گرسنگی ناشی از عصبانیت گفتیم، در مواقع استرس هم باید کارهایی از قبیل صحبت با یک دوست، پیاده روی و دویدن در پارک، خواند کتاب، گوش دادن به موسیقی و امثال این مشغولیات رو برای خودمون فراهم کنیم. در موارد استرس، رفتن به سوپرمارکت، رستوران و حتی آشپزخانه رو ممنوع کنید. نفس عمیق بکشید و آرامش رو به خودتون بر گردانید.
گرسنگی سندرم پیش از قاعدگی
چند روز قبل از قاعدگی، هورمون ها دچار تغییراتی می شوند و اشتها و هوس های غذایی رو تشدید می کنند. از بابت این مسأله خوودتون رو سرزنش نکنید چون یک امر طبیعی است. اگر واقعاً گرسنه هستید، کمی بیش از روزهای دیگر غذا بخورید. خیلی زود این علائم برطرف می شوند و دوباره به حالت تعادل بر می گردند.
گرسنگی فکری
حتماً برای شما هم پیش آمده است که نه گرسنه هستید و نه خسته اید اما می خواهید چیزی بخورید. در چنین مواردی از خودتون بپرسید که انتظار دارید با غذا خوردن به چه هدفی برسید و از غذایی که می خورید چه انتظاری دارید؟ این غذا قرار است که چه کاری برای شما انجام بدهد؟ گاهی انقدر سرمون شلوغ و گرم کار هست که در واقع از غذا برای فرار از مشغله کاری استفاده می کنیم. به عبارتی، غذا می خوریم تا به بهانه غذا خوردن، کار رو تعطیل کنیم. گاهی هم از فرصت غذا خوردن برای خلاقیت بیشتر و باز کردن ذهن مون استفاده می کنیم. همه ما به استراحت دادن به مغز نیاز داریم اما اگر گرسنه نیستیم نباید از این فرصت برای پر کردن غیر موجه معده استفاده کنیم. استراحت کنید اما بی دلیل خوراکی نخورید.
گرسنگی چشمی
گاهی اصلاً گرسنه نیستیم ولی چون خوراکی در جلوی چشم مون هست، نمی توانیم از اون بگذریم. قدم اول این است که خوراکی ها رو در دیدرس و در دسترس نگذارید. قدم دوم هم این است که اگر در شرایطی قرار گرفتید که افتادن چشم شما به خوراکی ها از کنترل شما خارج بود، قبل از رفتن به سراغ اونها کمی مکث کنید و فکر کنید که آیا واقعاً لازم است که اون خوراکی رو بخورید و یا اینکه بهتر است که از اون صرفنظر کنید؟
اگر تصمیم گرفتید که خوراکی رو بخورید، خودتون رو سرزنش نکنید و با لذت اون رو بخورید. چون وقتی که احساس عذاب وجدان می کنیم، خوراکی رو با سرعت می خوریم تا زودتر از جلوی چشم ما دور شود و لذا گرسنگی چشمی ما نه تنها فروکش نمی کند بلکه چون قانع نشده ایم، ما رو به پرخوری بیشتر سوق می دهد. به یاد داشته باشید که یک بیشکویت شما رو چاق نمی کند اما اگر این یک بیشکویت به چندین بیسکویت تبدیل شود، به مرور زمان به وزن شما اضافه خواهد کرد.
گرسنگی در جشن ها و مهمانی ها
همه ما این حق رو داریم که هر از گاهی به رستوران برویم و از جشن های خانوادگی و خوردن کیک تولد و حتی پیتزا لذت ببریم. تا اینجای کار هیچ مشکلی وجود ندارد. غذا این خاصیت فوق العاده رو دارد که ما رو در پیوند با دیگران قرار می دهد. اما اگر قرار باشد که مبنای هر جشنی، فقط و فقط پرخوری باشد، اون وقت با مشکل برخورد می کنیم. گاهی می توان به جای اینکه جشن رو با خوردن عجین کرد و به رستوران رفت، از روش های دیگر جشن گرفتن بهره برد. مثلاً می توانیم به تماشای فیلم در سینما برویم یا اینکه به یک مرکز خرید برویم. جشن گرفتن، فقط در خوردن خلاصه نمی شود.
منبع :yeka.ir