افرادي که رژيم غذايي صحيحي دارند و بطور مرتب ورزش ميکنند، خطر ابتلا به بيماريهاي قلبي عروقي و مرگ حتي در دهه پنجاه و شصت زندگي کاهش مييابد.
پذيرفتن يک روش زندگي جديد براي داشتن قلبي سالم تغييرات مثبت فراواني به همراه خود خواهد داشت، حتي اگر اين تغيير روش زندگي تا سنين ميانسالي مدنظر قرار نگيرد.
در واقع بنا بر گزارش محققان دانشگاه پزشکي کاروليناي جنوبي افرادي که رژيم غذايي صحيحي دارند و بطور مرتب ورزش ميکنند، خطر ابتلا به بيماريهاي قلبي عروقي و مرگ حتي در دهه پنجاه و شصت زندگي کاهش مييابد.
مصرف روزانه دست کم 5 عدد ميوه و مقداري سبزيجات، دو ساعت و نيم ورزش در هفته وزن را در حد سلامت نگه داشته و نکشيدن سيگار شانس ابتلا به بيماريهاي قلبي را در مقايسه با افراد بيتوجه به اين مسائل 35 درصد و خطر مرگ را 40درصد کاهش ميدهد.
دکتر دانا کينگ رئيس تيم تحقيقاتي ميگويد: «ميتوان از اين قضيه با عنوان به عقب بازگرداندن زمان ياد کرد. ميخواهيم تأکيد کنيم که براي تغيير هرگز دير نيست. اين تغييرات مثبت فقط مختص افرادي نيست که در تمام طول عمر به اين اصول پايبند بودهاند بلکه اگر در دهه 50 و 60 زندگي هم کسي تصميم به تغيير روش زندگي خود بگيرد، باز هم ميتواند در ادامه از زندگي سالم و طولانيتري به واسطه اين تغييرات بهرهمند شود.»
کينگ و همکارانش با اين فرضيه کار خود را آغاز کردند که آيا برگزيدن عادات زندگي سالم در سنين ميانسالي ميتواند باعث بهبود وضعيت سلامت افراد شود يا خير؟ دکتر کينگ ميگويد: «نتيجه تحقيق ما نشان داد که براي اينکار هرگز دير نيست. مزاياي تغيير روش زندگي سريع و چشمگير بودند؛ حتي در سن 65سالگي.»
او ميافزايد: «برخي از افراد ميانسال تغييري در روش زندگي خود نميدهند چون فکر ميکنند سلامتي آنها صدمه ديده و اين تغيير روش کمکي نخواهد کرد اما در واقع خطر مرگ يا حمله قلبي تنها بعد از چهار سال زندگي سالم يک سوم کاهش پيدا خواهد کرد.»
در اين تحقيق کينگ و اعضاي تيم تحقيقاتي اطلاعات مربوط به 15792 نفر زن و مرد در سنين 45 تا 64 سال را که در تحقيق مربوط به بيماري آترواسکلروز شرکت داشتند را جمعآوري کردند. محققان دريافتند تغيير شرايط زندگي و رعايت اصول زندگي سالم در سنين بالاي 45 سال کاملاواضح بوده است.
هرچه فرد مؤلفههاي بيشتري از زندگي سالم را به کار ميبرد تغييرات مثبت در وضعيت سلامت او بيشتر و واضحتر به چشم ميآمد. مثلا رعايت سه فاکتور از چهار فاکتور مصرف ميوه و سبزي روزانه، رژيم غذايي صحيح، ورزش و نکشيدن سيگار احتمال مرگ و مير را بشدت کاهش ميداد اما خطر ابتلا به بيماريهاي قلبي عروقي کماکان وجود داشت.
متأسفانه تنها 5/8 درصد از بيماران اين تحقيق هر چهار مورد رفتارهاي زندگي سالم را رعايت کردند و فقط هشت و چهار دهم درصد اين تغيير عادات را در سن بالاي 45 سال پذيرفتند. دکتر کينگ اشاره ميکند که اغلب افرادي که از پذيرش اين تغييرات امتناع کردند مردان سياهپوست با سطح تحصيلات پايين يا با درآمد مالي اندک، با افرادي با سابقه بيماريهايي نظير فشار خون يا ديابت بودند.
دکتر ديويد کاتس، مدير مرکز تحقيقات پيشگيري در دانشکده پزشکي ييل ميگويد: «اغلب متخصصان اتفاق نظر دارند که يک زندگي سالم يعني رژيم غذايي صحيح، فعال بودن و نکشيدن سيگار ميتواند خطر بيماريهاي قلبي را به ميزان 80 درصد، خطر ابتلا به سرطان را 60درصد و ريسک ديابت را تا 90 درصد کاهش دهد.»
او ميافزايد: «کينگ و همکارانش نشان دادند که براي شروع هيچوقت دير نيست. زندگي سالم قويترين داروهاست. نيازي به نسخه ندارد و تمامي عوارض جانبي آن مفيد هستند. شايد پيروي از اصول آن کمي دشوار باشد اما مزاياي آن به سختيهايش ميارزد. در عين حال هر زماني ميتواند نقطه شروع باشد.»
پروفسور آليس ليختنشتاين، مدير بخش قلب و عروق و تغذيه در مرکز تحقيقات دانشگاه تافتز ميگويد: «اين تحقيق نتايج اميدوار کنندهاي با خود بههمراه داشت و نشان داد که التزام به يک زندگي سالم بدون توجه به سن و سال مزاياي فوقالعادهاي بهدنبال خواهد داشت. بهعلاوه با شناخت افرادي که تمايلي به اجراي اين روش ندارند و فهميدن دلايل آنها ميتوان برنامهاي براي تشويق آنها جهت تغيير روش زندگيشان طراحي و در سطح جامعه به اجرا درآورد.»
نتايج اين تحقيق ماه جاري ميلادي در ژورنال پزشکي آمريکا به چاپ خواهد رسيد.