خواب شیرخواران چگونه باید باشد و یک شیرخوار سالم چه امتیازاتی از لحاظ خوابیدن نسبت به دیگر اطفال دارد؟
برای اینکه بتوان خواب طبیعی را از غیرطبیعی افتراق داد نیازمند این است که بدانیم یک الگوی خواب طبیعی در سنین مختلف به چه شکل است. در این متن به چگونگی خواب در سنین شیرخوارگی پرداخته میشود.
نوزادان و شیرخواران بیشترین زمان خود را در طول شبانه روز میخوابند. به تدریج با افزایش سن، ساعتهای موردنیاز به خواب کاهش مییابد به عبارتی در شیرخوارگی یک دوم زمان در طول روز به خواب اختصاص مییابد و در بزرگسالی یک سوم زمان در شبانهروز در خواب سپری میشود. در کنار تغذیه مناسب برای وزنگیری و رشد مطلوب و داشتن فعالیت بدنی مناسب، خواب سومین شرط لازم برای سلامت هر کودکی به شمار میرود.
درصورتی که کیفیت خواب در کودکان پایین باشد، آثار منفیای بر سلامت و رشد کودک و توانمندی یادگیری و درنهایت کیفیت زندگی یک خانواده خواهد داشت.
نوزادان حداکثر 16 تا 20 ساعت در طول شبانهروز میخوابند و بین دورههای 1 تا 4 ساعته خواب، برای یکی، دو ساعت بیدار میشوند. طول دورههای خواب و بیداری نوزادان به گرسنگی آنها بستگی دارد. خواب در شیرخواران 4 ماهه نیز حدود 14 تا 15 ساعت است و شیرخوار 6 ماهه، 13 تا 14 ساعت در شبانهروز میخوابد.
نوزادان از 7 تا 12 ماهگی، نباید از 12 شب تا 5 صبح از خواب بیدار شوند و در این ساعتها به تغذیه شبانه نیازی ندارند. اینکه مادر نوزاد را برای دادن شیر در طول ساعتهای شب از خواب بیدار میکند بیشتر به تقویت عادت ناصحیح در شیوه خواب میانجامد.
*یادداشتی از دکتر شبنم جلیل القدر، متخصص کودکان، فلوشیپ خواب و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی قزوی