یک متخصص تغذیه و رژیم درمانی با اشاره به اینکه در سه ماهه اول بارداری علت بیاشتهایی در مادران باردار میتواند به دلیل تغییرات هورمونی اتفاق بیفتد، گفت: «زنان در دوران بارداری با تغییرات هورمونی مواجه میشوند که باعث ایجاد تغییراتی در ذائقه و شامه آنها میشود. از این رو برخی از مادران نسبت به بوی عطرها حتی بوی بدن همسر خود و همچنین عطر و طعم غذاها حساس بوده و باعث ایجاد حالت تهوع در آنها میشود.»
دکتر ضیاءالدین مظهری در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری سلامانه در این باره اظهار داشت: «وجود چنین حالتی در بین زنان با عنوان ویار مطرح است که به صورت خفیف متوسط یا شدید میتواند تظاهر پیدا کند. در برخی از مادران باردار ممکن است بعد از سومین ماه بارداری این حالت از بین برود و برخی دیگر تا 4 ماهگی. اغلب در این دوران تمایل به غذاخوردن در مادر باردار کم می شود و ممکن است میل او به مصرف برخی غذاها افزایش و برخی دیگر کاهش پیدا میکند.»
وی در ادامه با تاکید بر اینکه تغذیه پیش از بارداری میتواند روی سلامت جنین تاثیر بگذارد، گفت: «با توجه به بروز تغییرات هورمونی در دوران بارداری توصیه میشود زنانی که قصد بارداری دارند، حتما قبل از اقدام به حاملگی، از یک رژیم غذایی اصولی پیروی کنند و به تغذیه خود بیش از پیش اهمیت دهند چراکه تغذیه پیش از دوران بارداری میتواند روی سلامت جنین تاثیر بگذارد. بنابراین باید تا وقتی که از ذخایر کافی کلسیم، آهن و ویتامین D در بدن خود مطمئن نیستند یا احیانا در صورت ابتلا به بیماریهای عفونی و ویروسی، نسبت به رفع این مشکلات اقدام نکردهاید، نباید باردار شد چراکه مصرف برخی از داروها میتواند در دوران بارداری مناسب نباشد و بیتوجهی به این مساله با عوارضی همراه باشد.»
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران همچنین گفت: «هر خانمی باید با داشتن وزن متناسب اقدام به بارداری کند. در صورتی که BMI بدن زیر18/5 یا بالای 25 است، باید با احتیاط اقدام به بارداری شود چراکه افزایش وزن در دوران بارداری امری اجتنابناپذیر است. 50 درصد این افزایش وزن به جنین و ضمائم بارداری و 50 درصد دیگر به افزایش حجم ارگانهای بدن مادر مثل پستان و ذخایر چربی زیر پوست برای تامین نیازهای افزوده بر انرژی در سه ماهه سوم بارداری و همینطور ذخایری برای تولید شیر در 2 سال اول تولد شیرخوار مربوط است.»
مظهری با بیان اینکه در دوران بارداری به هیچوجه نمیتوان رژیم لاغری گرفت یا مقدار غذا را کاهش داد، باز هم تاکید کرد: «برای اینکه در دوران بیاشتهایی مادر در طول بارداری جنین دچار آسیب نشود، خانمها باید حتما قبل از اقدام به بارداری نسبت به ذخایر کافی املاح و ویتامینها و… در بدن مطمئن شوند و در محدوده وزنی مناسب باردار شوند تا هم سلامت مادر به خطر نیفتد و هم ارگانهای جنین به خوبی شکل بگیرد و تکامل پیدا کند. در ضمن مادران نباید این نکته را فراموش کنند که وزن کودک متولدشده، با میزان ذخیره انرژی در بدن مادر و انرژی دریافتی از طریق تغذیه روزانه، ارتباط مستقیم دارد.»