تا چه میزان باید برای عفونت در زایمان سزارین نگران باشیم؟ و چگونه می توان از این امر پیشگیری کرد؟
ریحانه پیرجانی متخصص زنان درباره حاملگیهای پُرخطر عنوان کرد: تب در عرض ۲۴ ساعت اول بعد از عمل جراحی سزارین نشان دهنده متریس نیست.
وی ضمن بیان اینکه شایع ترین عامل مساعد کننده عفونت بعد از زایمان عمل جراحی سزارین است، عنوان کرد: مادرانی که سزارین می کنند نسبت به مادرانی که به طور طبیعی زایمان می کنند احتمال ابتلا به عفونت پس از زایمانشان بیشتر است و به همین علت برای این افراد در حین انجام عمل سزارین باید آنتی بیوتیک برای پیشگیری از عفونت بعد از زایمان داده شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران اظهار کرد: اگر سزارین اورژانسی باشد احتمال۳۰ درصد برای ابتلا به عفونت بعد از زایمان وجود دارد. ولی اگر سزارین انتخابی باشد طبق آمار حدود ۷ درصد تا زیر ۱۰ درصد، ایجاد عفونت رحمی محتمل است و در زایمان طبیعی این احتمال نزدیک ۳درصد است.
پیرجانی نمونه گرفتن و کشت میکروبی دادن از رحم یا ترشحات واژن در تشخیص این نوع عفونت را چندان موثر ندانست و توضیح داد: عامل عفونت رحمی پس از زایمان چند میکروبی است، یعنی هم عوامل هوازی و هم عوامل بی هوازی در ایجاد عفونت رحمی پس از زایمان هم زمان موثر است و به همین دلیل بیشتر بر اساس درمان تجربی بر اساس شیوعی که باکتریها دارند انجام میدهیم.
این متخصص زنان که درشانزدهمین کنگره بین المللی میکروبیولوژی ایرانتجربیاتش درباره این بیماری را با همکارانش در این حوزه به اشتراک خواهد گذاشت، ادامه داد:حدود ۶۰ درصد این عوامل، باکتری های هوازی و ۴۰ درصد باکتری های بی هوازی دخیل هستند.
وی درباره درمان متریس اظهار کرد: به کمک آنتی بیوتیکها درمان صورت میپذیرد و معمولاً درمان تجربی با تجویز کلیندا مایسین و جنتا مایسین است که بتواند باکتریهای هوازی و بیهوازی را پوشش دهد که البته برای مادرانی است که عملکرد کلیوی سالمی داشته باشند. اگر احساس کنیم مقاومت قابل توجه وجود دارد آمپی سلین هم به درمانها اضافه میکنیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران هشدار داد: متریس پس از زایمان تعریفش درگیری رحم است که درمانش توضیح داده شد، اما در صورتی که به خوبی درمان نشود و یا مریض مراجعه نکند و ناشناخته بماند، تبدیل به عفونت لگن شده و در شرایط وخیم تبدیل به آبسه وسیع داخل شکم شود.
پیرجانی تاکید کرد: تب بعد از زایمان همیشه به معنای متریس نیست و گاهی ممکن است عفونت ریه، عفونت ادراری، تجمع لخته در لگن و … باشد که ممکن است خود را به صورت تب نشان بدهد ولی شایع ترین عفونت پس از زایمان متریس است.
این متخصص زنان با بیان اینکه با رعایت مسائل بهداشتی تا حدودی میتوان از ابتلا به متریس پیشگیری کرد، گفت: بعضی مسائل غیر قابل اجتناب است به عنوان مثال سزارین اورژانسی عامل مهم بروز متریس است که قابل اجتناب نیست.
وی افزود: اما موارد خاصی مثل مادران دیابتی یا چاق یا زایمان طبیعی که سیر بسیار طولانی داشته و از چند ساعت قبل از زایمان کیسه آب پاره شده، بیشتر در معرض ابتلا به متریس هستند.
پیرجانی تاکید کرد: برای پیشگیری با آنتی بیوتیک پیشگیری کننده قبل از عمل یا حین عمل میتوان تا حدی جلوی رشد باکتریها را گرفت و عوامل زمینه ساز را کمتر کرد، به عنوان مثال قند مادران دیابتی کنترل شود.