چه تفاوت های میان ازدواج به روش سنتی و ازدواج به روش مدرن وجود دارد و کدامیک به صلاح افراد هستند؟
بر اساس آمار ارائه شده از سوی مسئولان در سال 91، 100 سایت همسریابی به صورت غیر مجاز در فضای مجازی مشغول فعالیت بود که بر اساس آخرین آمار ارائه شده از سوی معاون سابق ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان آمار این سایت ها هم اکنون به 300 سایت غیر مجاز رسیده است. اما اخیرا وزارت ورزش و جوانان در اقدامی به معرفی یک سایت جامع همسان گزینی مبادرت کرده است. سایتی که به گفته گلزاری، معاون سابق این وزارت خانه سایت همسان گزینی برای همه کشورهایی که دغدغه دینداری و خانواده را دارند، مهم است و امیدواریم با فعالیت این سامانه 100هزار ازدواج در کشور که در حال حاضر بیش از 11 میلیون جوان در شرف ازدواج وجود دارند، این رقم به صورت سالانه افزایش یابد که البته میزان استقبال از این سایت هنوز به صورت شفاف اعلام نشده است. سایتی که معرفی دختران و پسران در این سامانه بدون هزینه است اما به منظور ارائه مشاوره های تخصصی از خانواده ها مبالغی دریافت می شود که اگر وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی خدمات روانشناسان را تحت پوشش بیمه قرار ندهد و افراد غیرمتخصص در ارائه مشاوره های ازدواج دخالت کنند، طرح ملی همسان گزینی با شکست مواجه می شود.
اما به درستی علت دور شدن جوان ها به خصوص افرادی که در شهرهای صنعتی مانند تهران زندگی می کنند از ازدواج های سنتی چیست؟ آیا دوری کردن از این امر و روی آوردن به سایت های همسریابی باعث می شود رشد صعودی آمار طلاق در تهران و سایر شهرهای صنعتی کم شود؟
باید بر روی سایت های همسان گزینی و ازدواج نظارت دقیقی صورت گیرد
شمس الدین کهانی، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران با اشاره به رونمایی وزارت ورزش و جوانان از سایت های همسان گزینی برای ازدواج اظهار کرد: امروزه مثل قدیم نیست که خانواده ها برای ازدواج جوانان خود پیش قدم شوند و عملاً شاهدیم جامعه ما نیز در حال آمادگی پذیرش روش های جدید آشنایی و ازدواج است اما در کل باید بر روی سایت های همسان گزینی و ازدواج مدیریت و نظارت دقیقی صورت گیرد.
عوامل همسان گزینی در زندگی مهم تر از شیوه آشنایی است
وی افزود: امروزه بسیاری از افراد از طریق اینترنت، مهمانی ها، وایبر و چت با هم آشنا می شوند و برای مشاوره ازدواج به مراکز مشاوره مراجعه می کنند بنابراین در صورتی که نظارت و مدیریت دقیق بر روی این سایت صورت گیرد مشکلی در امر ازدواج ایجاد نخواهد کرد زیرا در شکل گیری یک خانواده، طریقه آشنایی افراد نیست بلکه عوامل مؤثر و همسان گزینی در زندگی مهم تر از شیوه آشنایی است.
روش های سنتی خواستگاری خود به خود دچار چالش شده
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران با بیان اینکه امروزه با توجه به گسترش جوامع شهری، تراکم جمعیت، تنوع اشتغال به مرور زمان از ازدواج به شیوه سنتی و کلاسیک در حال گذاریم، افزود: همراه با تکنولوژی و گسترش جوامع روش های سنتی خواستگاری خود به خود دچار چالش شده است.
ازدواج همسر گزینی نیست بلکه نوعی همسان گزینی است
کهانی یادآور شد: همسان گزینی به معنای آن است که افرادی که از لحاظ تحصیلات، سطح خانوادگی، پایگاه اجتماعی و اقتصادی، قد و وزن ویژگی های اخلاقی با همدیگر همسان باشند به یکدیگر معرفی شوند. ازدواج همسر گزینی نیست بلکه نوعی همسان گزینی است. هر قدر که همسان ها در زندگی افراد بیشتر باشد پایداری آن زندگی نیز به مراتب بالاتر می رود.
این استاد دانشگاه با تاکید بر دقت در احراز هویت و صحت گفته های افراد در سایت های همسان گزینی گفت: این که چقدر اطلاعات ارائه شده افراد قابل اعتماد و اطمینان است باید از سوی وزارت ورزش وجوانان مورد ارزیابی و بررسی قرار گیرد اما در این سایت ها همه افراد از گرایشات و سلایق مختلف می توانند به عضویت در آیند.
نمی توانیم به صورت مشخص اعلام کنیم کدام یک از ازدواج های سنتی و نوین موفق تر خواهد بود
وی به تجربه فعالیت خود در دادگاه های خانواده اشاره کرد و گفت: در دوره ای که در دادگاه بر روی مسئله طلاق فعالیت می کردم شاید بیش از هزاران پرونده طلاق توافقی بودیم که بسیاری از این افراد به شیوه کلاسیک و سنتی ازدواج کرده بودند اما به دلایلی در زندگی به بن بست رسیده بودند و برای طلاق مراجعه کردند.بخشی از طلاق ها ناشی از آشنایی اینترنتی و تکنولوژی های جدید بود بنابراین نمی توانیم به صورت مشخصی اعلام کنیم که کدام یک از ازدواج های سنتی و نوین پایدارتر و موفق تر خواهد بود.
کهانی با بیان اینکه ازدواج و تشکیل خانواده به عنوان یک نهاد در واقع عوامل و ساختار های لازم خود را می طلبد، افزود: برخی افراد معتقدند که برای تشکیل یک خانواده و زندگی مشترک تنها به عشق و دوست داشتن نیاز است در حالی که وقتی وارد زندگی می شوند خواهند فهمید که زندگی فراتر از دوست داشتن است و عوامل متعددی نیاز است تا چرخ زندگی بچرخد.
مزایای ثبت نام در سایت های همسان گزینی
این استاد دانشگاه به فواید و مزایای ثبت نام در سایت های همسان گزینی اشاره و بیان کرد: یکی از ویژگی های مثبت ثبت نام در سایت های همسان گزینی این است که افراد می توانند در مقاطع مختلف سنی که به ازدواج نیاز دارند در این سایت ثبت نام کنند و افرادی را متناسب با علایق و سلایق مورد نظر خود پیدا کنند که این روش به نسبت روش های سنتی بسیار ساده تر از این است که مانند قدیم مادری برای یافتن دختر مورد نظر از این خانه به آن خانه در حال حرکت باشد.
وی ادامه داد: در سایت های همسان گزینی هزاران نفر با ویژگی ها و سلایق مختلف ثبت نام می کنند بنابراین آمار بالای ثبت نام کنندگان امکان انتخاب ساده تر را برای افراد فراهم می کند. همچنین در صورتی که افراد قبل از ازدواج رابطه کوتاه مدت آشنایی با یکدیگر داشته باشند بسیار بهتر از آن است که خواستگاری صورت گیرد و همه فامیل و اهل محل از این رابطه باخبر شوند اما در نهایت با بوجود آمدن ایراد و اشکال در طرف مقابل باعث بر هم خوردن این رابطه شود.
کهانی خاطر نشان کرد: با توجه به بافت فرهنگی جامعه ما آسیب دیدگی دختران در این نوع روابط بسیار بیشتر از پسران است. بر همین اساس مرحله آشنایی می تواند با نظارت های قانونی و روانشناسی مشاوران و متخصصان طی شود و در نهایت پس از طی این مرحله موضوع ازدواج و آشنایی وارد خانواده ها شود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: شاید برخی افراد بصورت هیجانی و احساسی به سایت های همسان گزینی نگاه کنند و در واقع با هدف یافتن دوست در این سایت ها ثبت نام کنند و آمادگی های لازم ازدواج را نداشته باشند لذا پیشنهاد می کنم افرادی که در این سایت ها ثبت نام می کنند استانداردهای لازم را داشته باشند. استاندارد لازم به معنای دریافت حداقل های زندگی است بطوری که افرادی در این سایت ثبت نام می کنند اگر استانداردهای لازم به حداقل ها را نداشته باشند هیچ موفقیتی را کسب نخواهند کرد.
سایت های ازدواج یابی نمی تواند در جامعه ما مفید و کارساز باشد
از طرفی امان الله قرایی مقدم در خصوص سایت های همسان گزینی اظهار داشت: این سایت ها نمی تواند در جامعه ما مفید و کارساز باشد زیرا در نظام ارزشی و فرهنگی کشور ما مراجعه دختران به مراکز و نهاد های خاص برای معرفی خود در زمینه ازدواج امری قبیح است حتی تجربه قبلی کشوردر این شیوه آشنایی و ازدواج موفق نشد به عنوان مثال اوایل بعد از انقلاب در کشور خانه های همسریابی پیدا شد اما زنان و دختران حتی از مقابل این خانه رد نمی شدند تا مبادا به آنان برچسب زده شود.
وی افزود: دختر و پسر ایرانی نمی تواند بپذیرد که به دلیل اینکه کسی به خواستگاری اش نیامده خود را به سازمان و ارگانی معرفی کند و درمعرض ازدواج قرار دهد.
ایجاد سرخوردگی در دختران پس از ازدواج از آسیب های ازدواج از طریق سایت ها
این جامعه شناس یکی از آسیب های ازدواج از طریق سایت های همسان گزینی را ایجاد سرخوردگی در دختران پس از ازدواج دانست و گفت: کافیست یک بار دختر با همسرش در دعوا کند و شوهر بگوید که تو همان دختری بودی که خود را در معرض معرفی در سایت همسان گزینی قرار دادی و از این راه می خواستی همسر انتخاب کنی. حتی این جمله می تواند آسیب های روحی و روانی بسیاری در زندگی فرد به جا گذارد حتی اگر در فامیل و محله این شیوه همسر یابی یک دختر به گوش دیگران برسد مایه سر افکندگی و خجالت دختر می شود.
قرایی مقدم واسطه های ازدواج و معرفی از طریق بزرگان و ریش سفیدان را بسیار مثبت دانست و گفت: در صورتی که افرادی به عنوان واسطین ازدواج در محله عمل کنند و دختران و پسران مجرد و هم کفو با هم را به یکدیگر معرفی کنند در آینده بسیار مفید و مثبت خواهد بود چون افراد در محله نسبت به یکدیگر شناخت پیدا می کنند و می توانند گزینه های مناسبی را به خانواده هر یک از جوانان معرفی کنند.
سایت های همسریابی و همسان گزینی با نظام فرهنگی کشور ما مطالبقت ندارد
وی ادامه داد: تنها خانواده هایی که مهاجر هستند و در نزدیکی خود فامیل و دوست و آشنایی ندارند نسبت به ثبت نام در سایت های همسریابی از جمله سایت همسان گزینی وزارت ورزش و جوانان گرایش پیدا می کنند همچنین خانواده هایی که پایندی به اصول هنجاری و ارزشی ایرانی نیز در آنها تقویت نشده است به سمت ثبت نام در این سایت ها می روند.
این جامعه شناس تاکید کرد: با توجه به اینکه سایت های همسریابی و همسان گزینی با نظام فرهنگی کشور ما مطالبقت ندارد برای معرفی جوانان برای ازدواج مسلما موفق نخواهد بود.