facebooking

شبکه های مجازی چگونه بر رفتار و روحیات نوجوانان تاثیر می گذارند و موجب بروز افسردگی در آنان می شوند؟

گزارشی که ماه گذشته در مجله سایبرسایکلوژی با عنوان «رفتار و شبکه‌های اجتماعی» به چاپ رسید بیانگر این بود که نوجوانانی که بیش‌ازاندازه از شبکه‌های اجتماعی استفاده می‌کنند، سلامت روانی نامناسبی دارند. در این گزارش همچنین از شخصیت‌های معروف حوزه سلامت درخواست شده بود تا برای جذب نوجوانان و ارتباط با آنها تلاش بیشتری کنند.

در سال 2012 بالغ‌بر 4/1میلیارد نفر به شبکه‌های اجتماعی دسترسی داشتند. درحالی‌که در ماه مارس 2015 در فیس‌بوک که به‌عنوان بزرگترین شبکه اجتماعی دنیا شناخته شده است، تقریبا 5/1میلیارد اکانت کاربری وجود داشته است (لزوما تمامی این صفحات فعال نیستند). تحقیقی که به‌تازگی در مرکز تحقیقاتی پو انجام شد، نشان می‌داد که 92درصد از نوجوانان آمریکا حداقل یک‌بار در روز از شبکه‌های اجتماعی استفاده می‌کنند که 24درصد از این جمعیت تقریبا تمام مدت آنلاین هستند.

در تحقیقی که اخیرا در کشور کانادا انجام شده است، دانش آموزان کلاس‌های هفتم تا دوازدهم یعنی متوسط سنی 12- 17 سال مورد بررسی قرارگرفته‌اند که طبق آن 2/25درصد از دانش آموزان بیش از 2 ساعت در روز را به استفاده از شبکه‌های اجتماعی اختصاص می‌دهند.

محققان می‌گویند، به تحقیقات بیشتری لازم است تا بتوانیم متوجه بشویم، آیا واقعا سلامت روانی پایین در جوانان ازجمله عواقب و نتایج استفاده بیش‌ازاندازه از شبکه‌های اجتماعی است؟

بااین‌وجود محققان به حامیان سلامت روانی توصیه کرده‌اند که در شبکه‌های اجتماعی فعال‌تر شوند و همچنین بر لزوم برگزاری دوره‌های آموزشی سلامت روانی برای والدین و معلمین تاکید کرده‌اند، چراکه از این طریق می‌توان آنها را با نشانه‌های استرس‌های روانی و افکار مخرب در جوانان آشنا کرد. به گفته این محقق «این نتایج به‌نوعی از سایت‌های اجتماعی به‌عنوان راهی برای شناساندن نیازهای روانی انسان به جوانان حمایت می‌کند .جوانان باید بتوانند به اطلاعات مناسب و منابع تخصصی دسترسی داشته باشند.»

تحقیق دیگری نیز در این زمینه صورت گرفته است که نشان می‌دهد افراد پس از استفاده بیش‌ازاندازه از فیس‌بوک احساس افسردگی می‌کنند. این تحقیق علت این موضوع را تمایل افراد به مقایسه سطح اجتماعی خودشان با دوستانی می‌داند که در ساعاتی خاص در این شبکه‌ها حضور دارند.

مرکز سلامت انگلیس که درگذشته از بنیاد سلامت جهانی خواسته بود تا سطح سلامت ملی را افزایش دهد، می‌گوید: «کودکانی که بیش از 4 ساعت در روز به صفحات نمایش نگاه می‌کنند، در معرض شدید خطر افزایش مشکلات روانی قرار دارند.»

از زمانی که شبکه‌های اجتماعی در میان جوانان فراگیرتر شده است، موضوع دیگری سلامت روانی را تهدید می‌کند که بانام تمسخرهای مجازی شناخته می‌شود. بنا به گزارش مگان‌میر، 2/2میلیون از دانش آموزان آمریکایی کلاس‌های نهم تا دوازدهم از قربانیان تمسخرهای مجازی هستند.

آخرین بازنگری که روی تحقیق «تمسخرهای مجازی» صورت گرفت نشان‌دهنده این بود که ارتباط مستقیمی بین در معرض تمسخر مجازی بودن با مورد آزار قرار گرفتن و افزایش احتمال ابتلا به افسردگی، وجود دارد.