متاسفانه فرهنگ سازی و عدم ممنوعیتی در زمینه پخش و توزیع سیگار وجود ندارد و بهمین دلیل به صورت فراوان در دسترس عموم قرار دارد.
احمد کوشا روز چهارشنبه افزود: یکی از راههای کنترل و کاهش بیماریهای غیر واگیر مانند بیماریهای قلبی و عروقی، فشار خون، سرطان یا نارسایی کلیه کاهش مصرف سیگار و قلیان است و کشورهایی که توانسته اند به اجبار و با کاهش دسترسی، مصرف دخانیات را کم کنند، توانسته اند، میزان شیوع این بیماریها را نیز کم کنند.
وی ادامه داد: در تمام دنیا برای کاهش مصرف دخانیات 70 تا 80 درصد به قیمت آن مالیات اضافه می کنند تا گران شود و افراد کمتری سیگار یا قلیان بکشند اما در کشور ما قیمت این محصولات بعد از ورود به کشور گران نمی شود و معلوم است که مالیاتی در عمل وجود ندارد.
رییس مرکز مدیریت بیماریهای غیر واگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: اکنون در هر کوچه و خیابان، مراکز متعدد عرضه سیگار و مواد دخانی را شاهد هستیم به طوری که دسترسی به سیگار به مراتب از نان راحت تر است.
وی ادامه داد: باید با آموزش همگانی و کاهش دسترسی به مواد دخانی مصرف آن را کاهش دهیم اما آموزش کافی نیست، دولت، شهرداری ها و دستگاههای اجرایی باید با تدابیری مردم را مجبور به کاهش مصرف دخانیات کنند.
وی گفت: یکی از این اقدامات این است که مراکز لوکس عرضه قلیان و مواد دخانی را از بین ببریم، کاری کنیم سیگار گران شود و در هر جایی در دسترس مردم نباشد، این طور نباشد که کنار مدرسه سیگار نخی عرضه شود که دانش آموز به راحتی یک نخ آن را تهیه کند و همان جا سیگار بکشد.
وی اضافه کرد: باید کاری کنیم که مصرف سیگار قبیح باشد و سیگار کشیدن در تاکسی یا اماکن عمومی زشت جلوه کند به طوری که یک نانوا به خودش اجازه ندهد، هنگام خمیر زدن، سیگار به دهانش باشد تا جایی که خاکستر سیگار روی خمیر نان بریزد.
کوشا ادامه داد: در مورد قلیان هم لازم نیست، قهوه خانه های سنتی را ببندیم، کافی است، جلوی ایجاد و فعالیت کافی شاپ ها و رستورانهای سنتی را که در یک فضای شیک و تمیز به مردم و به خصوص دختران و پسران جوان قلیان عرضه می کنند، بگیریم.
وی گفت: قهوه خانه های سنتی قدیمی، معمولاً فضای شیک و مناسبی ندارند، قشر جوان کمتر تمایل دارد در این اماکن حاضر شود و یک عده افراد خاص به این اماکن می روند که تعدادشان نسبت به کل جمعیت جوانی که در پارکها، رستورانهای سنتی و کافی شاپ های امروزی قلیان می کشند، زیاد نیست.
ایرنا