هر ماده شویندهای، از جمله انواع ضد عفونی کنندهها، سفید کنندهها، پاک کننده سطوح، جرم گیرها و حتی صابونهای معمولی میتواند برای کودک مسمومکننده و در نتیجه خطرناک باشد. اگر فرزند شما، ذاتا کودکی کنجکاو و فعال است، مراقبت شما از او باید چندین برابر شود. هرچند خطرات ناشی از مسمومیت با مواد شوینده زیاد است، اما خوشبختانه با رعایت نکاتی شما میتوانید از فرزند خود در خانه محافظت کرده و از هرگونه مسمومیت احتمالی جلوگیری کنید.
مسمومیت با مواد شوینده چگونه به وجود می آید
قرار گرفتن در معرض مواد شوینده به مدت طولانی، و یا حتی برای مدتی کوتاه، میتواند منجر به مسمومیت شود. معمولا افراد متوجه قدرت مادهای که از آن استفاده میکنند نیستند. برخی شویندهها و جرم گیرها گازهای بسیار خطرناکی منتشر میکنند که وارد شدن این گازها به ریه میتواند بسیار خطرناک باشد. معمولا فضای اتاق هم دارای تهویه کافی نیست. همچنین، ترکیب برخی شویندهها و جرم گیرها با یکدیگر منجر به تولید دستهای از گازهای خطرناک جدید میشود. در این میان، میزان آسیب پذیری ریههای کودکان بسیار بیشتر از بزرگسالان است. به همین دلیل هم ممکن است آنها به گازهای موجود در محیط عکسالعمل سریعتر و شدیدتری نشان دهند.
اگر نظارت کافی بر کودکان وجود نداشته باشد، ممکن است آنها حتی اقدام به خوردن مواد ضد عفونی کننده بکنند که این مورد میتواند جان آنها را خیلی سریع به خطر بیندازد. در مقایسه بین کودکان و بزرگسالان، تحقیقات نشان میدهند که احتمال مسموم شدن توسط مواد شوینده در کودکان بیش از بزرگسالان است. در بزرگسالان، گاه مسمومیت به دلیل نخواندن اطلاعات مندرج بر بسته محصول و پیروی نکردن از دستورالعملها رخ میدهد اما در کودکان، موارد مسمومیت بسیار بیشتر از بزرگسالان است.
علائم
بسیاری از مسمومیتها، اگر به موقع تشخیص داده و درمان نشوند، برای سلامت فرد عوارض و خطرات جدی در پی خواهند داشت. برای تشخیص مسمومیت، لازم است که شما با علائم آن آشنا باشید. علائم مسمومیت بستگی به نحوه مسمومیت و میزان تماس او با ماده شوینده دارد. اگر پوست کودک با ماده شوینده تماس پیدا کرده است، ممکن است پوستش قرمز، ملتهب و حتی در برخی قسمتها دچار سوختگی سطحی شود. اگر کودک گازهای خطرناک تولید شده توسط مواد شوینده را استنشاق کرده باشد، ممکن است راه تنفسی او متورم شود و برای تنفس با مشکل مواجه شود.