اگر می خواهید افسار عصبی شدن کودکتان را در دست بگیرید به این توصیه ها دقت کنید.
پرسش: پسری ٨ ساله دارم که امسال به کلاس دوم می رود، پسرم خیلی عصبی هست و هر چیزی را که می خواهد و به دست نمی آورد اول چند تا ضربه می کوبه به هرجا که جلو دستش باشه، بعد قهر می کنه، این موضوع خیلی من و پدرش را آزار می دهد.
پاسخ: معمولاً مشکلات رفتاری چند عاملی است. اولین عامل خوی اولیه میباشد. آیا کودک شما در ابتدا کودک دشواری بود؟ کودکان دشوار، کودکانی هستند که در زمان نوزادی الگوی خواب، خوراک و دفع نامنظم دارند و بیشتر از بقیه بچهها گریه میکنند. عامل بعدی محیط است. شما به عنوان والدین تربیت تشویقی دارید یا تنبیهی؟ از صبح تا شب در حال تذکر دادن و مطرح کردن نکات منفی هستید یا این که نکات مثبت را به روی فرزند میآورید؟
حالا خودتان به عنوان مادر چطور است؟ اگر والدین به خصوص مادر دچار افسردگی و اضطراب باشد، شرایط را منفی تر از انچه واقعا هست، براورد میکند و این روی رفتارش با فرزند مؤثر میباشد. ضمن اینکه کودکان حالات والدینشان را منعکس میکنند. اگر شما به طور کلی حالتان خوب نیست فرزندتان حال شما را نشان میدهد. آیا او الگویی برای بداخلاقی و پرت کردن دارد؟ عوامل مختلفی در عصبانیت بچه ها دخیل هستند، از جمله خستگی کودک، سن، سطح استرس مثلاً اگر کودک شما در دسته کودکان دشوار باشد، متاسفانه سریعتر از کوره در میرود و واکنش شدیدتری در مقابل مسائل ناراحت کننده دارد. نحوه رفتار والدین در برابر تقاضاهای کودک خیلی مهم است. وقتی فرزندتان از شما تقاضای نامعقولی دارد آیا سریع با عصبانیت واکنش نشان می دهید یا معمولاً به او میگویید که فرزندم باید فکر کنم و نتیجه را به تو میگویم؟ با این کار به خودتان فرصت میدهید تا با اعصاب راحت تری حرف بزنید و حتی اگر می خواهید «نه» بگویید، یک «نه» بدون داد و بداخلاقی بگویید.
همیشه بین فکر و عمل فاصله بیندازید. عصبانیت هم یک احساس طبیعی است و برای اینکه تخریب از روی آن برداشته شود و فرد بتواند ناراحتیاش را به صورت کلامی بیان کند، میتوانید از او بخواهید وقتی عصبانی میشود دستهایش را از پشت سر بهم قفل کند و از یک تا ۱۰ بشمارد و چند نفس عمیق بکشد. راهحل کمکی برای رفع عصبانیت ورزش کردن است. در ورزش کردن مواد ضد استرس و ضد ناراحتی در بدن افزایش مییابد. یادتان باشد که خودتان هم هنگام عصبانیت همین تکنیکها را به کار ببرید.