اگر جزو افرادی هستید که میگو دوست دارید و مرتب از میگو در برنامه غذایی تان استفاده می کنید بدانید از ابتلا به سرطان در امانید.
مردم جنوب ایران از این غذای دریایی زیاد استفاده میکنند و غذاهای متنوعی مانند میگو پلو، قلیه میگو، میگو کبابی، خورش میگو و. . . را با آن میپزند. اما در سایر مناطق کشور مصرف میگو چندان مرسوم نیست. گروهی از مردم بوی میگو را دوست ندارند و بعضیها به دلیل حجم کم و قیمت بالا طرف آن نمیروند. اما بهتر است بدانید که برای حفظ سلامتیتان باید بخشی از رژیم غذایی را به خوراکهای دریایی اختصاص دهید و به میگوها هم بیشتر توجه داشته باشید.
مواد معدنی متعددی مانند سلنیوم، فسفر، کلسیم، آهن و ویتامینهای D و 12B هم در میگو وجود دارند. همچنین میگو حاوی کالری و چربی کمی است. قسمت خوراکی میگو همان دم آن است که از شش حلقه کتینی تشکیل شده و پوست سفت و محکمی دارد. این پوسته هنگام پاک کردن میگو جدا میشود. معمولا ماهیگیران پس از صید به سرعت سر میگو را جدا کرده، دمش را داخل یخ قرار میدهند تا برای بستهبندی و فروش آماده باشد.
میگو و کلسترول
بسیاری از مردم در مورد میزان چربی و کلسترول موجود در میگو کمی گمراه میشوند. واقعیت این است که میگو چربی کمی دارد اما میزان کلسترول آن بالاست؛ یعنی هر 12 میگوی درشت پخته شده حدود 200 میلی گرم کلسترول دارند. بعضی افراد به همین دلیل از مصرف میگوهای مغذی پرهیز میکنند چون بر این باورند که کلسترول بالایی دارد. با این وجود تحقیقات پژوهشگران نشان میدهد که اگر مصرف میگو متعادل باشد، در این مورد نگرانی وجود ندارد. در یک تحقیق دو گروه از افراد با دو رژیم غذایی مختلف مورد بررسی قرار گرفتند. گروه اول که سطح چربی شان متعادل بود، در رژیم غذاییشان میگو و گروه دوم در رژیم غذایی روزانهشان تخممرغ وجود داشت.
در این بررسی افراد روزانه 300 گرم میگو یا دو عدد تخم مرغ میخوردند. در پایان مشخص شد افرادی که در رژیم غذاییشان میگو وجود داشت کلسترول بد خونشان 7درصد افزایش یافته اما کلسترول خوب خون آنها 12 درصد بالا رفته. از سوی دیگر کسانی که تخم مرغ مصرف میکردند با 10 درصد افزایش کلسترول بد و 7 درصد افزایش کلسترول خوب مواجه شدند. نتیجه اینکه رژیم غذایی حاوی میگو کلسترول خوب را در سطح بالاتری نگه میدارد. علاوه بر این دراین آزمایش اشخاصی که میگو مصرف کرده بودند تریگلیسیرید خون شان 13 درصد کمتر از گروه دیگر بود.
پیشگیری از سرطان
هر 80 گرم میگوی بخارپز شده، میتواند تا 48 درصد از سلنیوم مورد نیاز بدن را تامین کند. کمبود سلنیوم با بروز بسیاری از انواع سرطانها مانند سرطان پروستات و ریه در ارتباط است. در مناطقی از دنیا که مردم سلنیوم بیشتری مصرف میکنند میزان مرگ و میر ناشی از سرطان کمتر دیده شده است. سلنیوم از دو راه از بروز سرطان پیشگیری میکند؛ اول اینکه سلنیوم یکی از اجزای اصلی یکی از آنزیمهای بدن است که خاصیت آنتیاکسیدانی دارد و میتواند در مقابل تخریب ناشی از رادیکالهای آزاد مقابله کند. دوم اینکه سلنیوم با تقویت سیستم ایمنی بدن از رشد تومورهای سرطانی پیشگیری میکند و پیشرفت شبکه رگهای خونی به سمت تومورها را از بین میبرد.
مطالعه دیگری که توسط محققان کانادایی انجام شد حاکی از این است که مصرف غذاهای دریایی مانند میگو بدن را در مقابل سرطان خون، غدد لنفاوی و تومورهای بدخیم مغز استخوان مصون نگه میدارد. این تحقیق نشان میدهد افرادی که در رژیم غذاییشان از موجودات دریایی بیشتر استفاده میکنند، به احتمال زیاد 28درصد کمتر از بقیه به سرطان خون دچار میشوند. همچنین احتمال ایجاد تومورهای بدخیم سرطانی و سرطان غدد لنفاوی در آنها به ترتیب 36 و 29 درصد کمتر از سایر افراد است.
دشمن چاقی
این غذای دریایی با داشتن پروتئین، ویتامین D، ویتامین 3B و روی، یک منبع عالی عاری از هیدرات کربن برای افرادی است که تصمیم دارند به وزن ایدهآلشان برسند. روی، سطح هورمونی به نام لپتین را افزایش میدهد. این هورمون در تنظیم مصرف انرژی بدن، ذخیره چربی و متعادل کردن اشتها نقش مهمی بر عهده دارد.
ثابت شده که کمبود لپتین سبب افزایش اشتها، خوردن بیش از حد غذا و چاقی میشود. در میگو ید هم وجود دارد که به بهبود عملکرد غده تیروئید کمک میکند و تنظیم سوخت و ساز را بر عهده دارد. علاوه بر این غده تیروئید در مورد نحوه مصرف انرژی در زمان استراحت هم تنظیماتی را انجام میدهد. کمبود ید سبب اختلال در عملکرد غده تیروئید شده و میتواند افزایش یا حتی کاهش وزن را سبب شود.
میگو و سلامت پوست و مو
ترکیبی به نام آستاگزانیتن هم در میگو پیدا میشود. این ترکیب یکی از انواع رنگدانههای کاروتینوئید است که رنگ صورتی ملایم میگو ناشی از آن است. ویژگی این رنگدانه این است که به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل کرده و با پیری زودرس پوست میجنگد. اسید چرب امگا 3 موجود در میگو هم بهعنوان یک آنتیاکسیدان از پوست حفاظت میکند. روی هم به تولید سلولهای تازه بهویژه سلولهای پوست و مو کمک میکند. ضمن اینکه روی، از سلوهای ترشح کننده چربی سر هم محافظت کرده و درخشندگی موها را تضمین میکند. میگو منبع خوبی از مس هم هست و از ریزش و نازک شدن موها پیشگیری میکند.
خرید و نگهداری
میگوها را مانند سایر غذاهای دریایی از فروشگاههای معتبر مواد پروتئینی بخرید تا از سالم بودن آنها کاملا خاطرجمع باشید. ماهی و میگو در هوای گرم به سرعت فاسد میشوند و مهم است که حتما در جای خنک قرار گرفته باشند. علاوه بر این برحسب اینکه میخواهید میگو را چه زمانی مصرف کنید، باید از تازه یا یخ زده بودن آن مطمئن شوید.
در شهرهای جنوبی کشور، میگوی تازه به وفور پیدا میشود اما در بازار سایر شهرها کمتر میتوانید میگوی تازه بخرید و باید سراغ انواع یخ زده آن بروید که گاهی اوقات بهصورت تمیز شده در بستهبندیهای بهداشتی آماده فروش هستند. میگوهای یخ زده دوام بیشتر و قیمت پایینتری دارند؛ در حالی که میگوهای تازه حداکثر باید ظرف یک تا دو روز مصرف شوند. میگوی تازه، بدنی سفت و محکم دارد که به پوسته سفتش چسبیده است. اگر هرگونه لکه سیاه رنگی روی بدن میگو مشاهده شد این موضوع از ماندگی میگو حکایت میکند.
برای حفظ تازگی میگوها باید آنها را بلافاصله بعد از خرید به جای خنک منتقل کنید چون نسبت به هوای گرم بسیار حساس هستند. دمای بعضی یخچالها کمی گرمتر از دمای ایدهآل برای نگه داری از غذاهای دریایی است؛ بنابراین برای اطمینان از داشتن میگوی تازه با بهترین کیفیت باید روش ویژهای را برای به دست آوردن دمای مطلوب در نظر بگیرید.
یکی از سادهترین روشها این است که میگوها را داخل ظرفی پر از یخ قرار داده، در طبقه پایین یخچال قرار دهید چون این قسمت از سایر نقاط خنکتر است. بدین ترتیب میگوها تا 2 روز بعد از خرید همچنان تازه باقی میمانند.
نکته دیگر در مورد میگوهای یخ زده این است که برای یخ زدایی، میگوها را در دمای اتاق قرار ندهید. از مایکروویو هم استفاده نکنید چون سبب کم شدن آب و مواد غذایی میگو میشود. بهترین کار این است که از چند ساعت قبل میگو را از فریزر به یخچال منتقل کنید و اجازه دهید سرفرصت در دمای یخچال یخزدایی شود.
میگو و سلامت قلب و عروق
نکته دیگر در مورد مصرف میگو این است که با مصرف تقریبا 100 گرم میگو، 28 درصد از ویتامین 12B مورد نیاز روزانه بدن شما تامین میشود. این ویتامین یکی از مواد مغذی است که با داشتن ترکیباتی از تخریب دیواره رگهای خونی پیشگیری میکند و خطر بروز بیماریهای قلبی و عروقی را کاهش میدهد. این راه هم بدانید که میگو یک منبع خوب از اسید چرب امگا 3 است که به خوبی از قلب و رگهای شما محافظت کرده، از ایجاد لخته خون پیشگیری میکند.
مقابله با افسردگی
میگو هم درست مانند ماهی اسید چرب فراوانی دارد. تحقیقات پژوهشگران نشان میدهد که اسید چرب امگا 3 یک سد قدرتمند در مقابل افسردگی است و خلق و خوی افراد افسرده را بهتر میکند.
تنظیم قند خون
این هم ویژگی دیگری است که به میگوها نسبت میدهند. در واقع میگو به دلیل داشتن منیزیم میتواند به تنظیم قندخون و پیشگیری از بیماری دیابت نوع 2 کمک کند.
تقویت استخوانها
این غذای سختپوست فسفر زیادی دارد. فسفر در کنار کلسیم دو عنصر غذایی مهم هستند که عملکرد تقریبا مشابهی دارند و هر دو به تقویت دندانها و استخوانها کمک میکنند.