1098509_435163223266584_1470429128_n1
در این مطلب با برخی از علل شب ادراری که تاکنون نمی دانستید و به آنان کمتر اشاره شده بود آشنا می شویم.

سید عباس اسحاق حسینی در پاسخ به سوال یکی از شهروندان درباره علل شب ادراری کودکان، اظهارداشت: یکی از ملاک‌های اظهار نظر درباره عارضه شب‌ ادراری، سن است. بر این اساس دفع ادرار در سنین دو یا 3 سالگی شب ادراری تلقی نمی‌شود زیرا این عارضه پس از کنترل ادرار بالای 6 سالگی و در صورتی که سیستم ادراری فرد مشکلاتی مانند عفونت نداشته باشد یا کودک به سایر بیماری‌ها مانند دیابت مبتلا نباشد، تشخیص داده می‌شود.
این فوق تخصص کلیه اطفال، تاکید کرد: موقع تشخیص شب ادراری باید مطمئن شویم که ساختار سیستم ادراری کودک، طبیعی است و عواملی که موجب افزایش حجم ادرار می‌شود در او وجود ندارد.
وی با بیان عواملی که موجب ابتلا به شب ادراری می‌شود، تصریح کرد: مثانه نوروژنیک یا عصبی، عفونت ادراری، بیماری‌های متابولیکی مانند دیابت که حجم ادرار را افزایش می‌دهد و کلیه پلی کیستیک می‌تواند جزو عوامل ابتلا به شب ادراری باشد، بنابراین کودک باید ابتدا به لحاظ ساختاری بررسی شده و سن او نیز بیشتر از 6 سال باشد.
* شب ادراری می‌تواند ارثی باشد
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی درباره سبب شناسی شب ادراری گفت: شب ادراری می‌تواند ارثی باشد، این اختلال در پسران بیشتر از دختران است و در صورتی که پدر سابقه شب ادراری داشته باشد به احتمال زیاد فرزند او نیز به این عارضه مبتلا می‌شود.
* درمان شب ادراری
این فوق تخصص گوارش اطفال، اظهار داشت: درمان‌های مختلفی برای کنترل شب ادراری وجود دارد؛ اولین روش این است که کودک از مصرف مایعات بعد از ساعت 10 شب جلوگیری کند، همچنین بهتر است کودک یک نوبت قبل از خواب دفع ادرار داشته باشد. برخی درمان‌های دیگر مانند استفاده از داروی اوکسی‌بوتینین کلراید باعث افزایش حجم مثانه می‌شود و در کنترل شب ادراری موثر است، زیرا با مصرف این دارو مثانه، حجم بیشتری از ادرار را نگه می‌دارد.
وی افزود: داروی دسموپرسین نیز که به صورت قطره داخل بینی و قرص زیر زبانی تجویز می‌شود و نوع زیرزبانی آن کیفیت و اثر بهتری دارد چنانچه فقط شب‌ها مصرف شود عارضه خاصی در پی ندارد.
* درگیری‌های خانوادگی موجب شب ادراری کودک می‌شود
یکی از دلایل شب ادراری کودکان استرس‌هایی است که بر آنها وارد می‌شود و فرد توانایی کنترل ادرار را از دست می‌دهد، استرس‌های وارد شده بر فرد موجب انقباضات ناگهانی مثانه و تخلیه ادرار می‌شود. درگیری‌های خانوادگی یکی از موارد استرس‌زا است که موجب شب ادراری کودک می‌شود، توصیه می‌شود والدین از نزاع‌های خانوادگی به ویژه در حضور کودکان بپرهیزند تا زمینه ابتلا به مشکلات روانی و جسمانی را در کودک فراهم نکنند.
فارس