ارتباط موثرداشتن چه ناثیری روی روابط و پیشرفت افراد می تواند بگذارد و چه مزیت هایی برای آنان می تواند داشته باشد.
ساحل همتی متخصص روانپزشکی در خصوص اینکه چگونه در ذهن و دل دیگران نفوذ کنیم و ارتباط موثر داشته باشیم، میگوید: ارتباط موثر یک مهارت است که نیازمند یادگیری و تمرین است و باید در این راستا توانمندیهایی را کسب کنیم و برخی توانمندیها را رشد دهیم تا بتوانیم ارتباط موثری در خانواده بعنوان اولین و کوچکترین نظام جامعه و همچنین در جامعه داشته باشیم.
اکثر خانوادههای ایرانی ارتباط موثر با یکدیگر ندارند
ساحل همتی متخصص روانپزشکی در ادامه موضوع مهارت ارتباط موثر میگوید: بسیاری از مشکلات خانوادهها، همسران با یکدیگر پدر و مادرها با فرزندان، فرزندان با یکدیگر و افراد در جامعه نداشتن مهارت ارتباط موثر است که افراد در گامهای آغازین ارتباط متوقف میشوند و نه تنها ارتباط موثری ندارند بلکه نبود این مهارت زمینه ساز تشنج ارتباطات میگردد.
وی در ادامه و در خصوص ارتباط موثر میگوید: باید در گام اول احساس و هیجانات دیگران را درک کنیم و درک احساسات و هیجانات دیگران از بزرگترین زیر بناهاست و برای این منظور فرد در گام اول اعتماد به نفس داشته باشد و احساسات خودش را بشناسد و تعریف درستی از خود، تواناییها و نقصان خود داشته باشد. از تواناییها و نقاط ضعف خود فرار نکند بلکه اعتماد به نفس خود را رشد دهد.
وی افزود: شناخت زمینه صحیح از خود زمینه ساز اعتماد به نفس است که موجب رشد احساسات در خود و دیگران و گام به گام اول ارتباط موثر محسوب میشود زیرا فرد با اعتماد به نفس همانند آهنربایی بقیه را به سمت خود میکشانند.
اعتماد سازی و اعتماد بخشی گام دوم ارتباط موثر
ساحل هستی روانپزشک کشورمان در ادامه تصریح کرد: صداقت و راستگویی و تکیه بر سخنان صحیح و پابر جا زمینه ساز اعتماد سازی است، اعتماد سازی به دیگران در گرو اعتماد خود و ایجاد جو اعتماد آمیز است تا فرد در ارتباط با شما متزلزل نشود و ارتباط موثر و مداومی با شما ایجاد کند.
مهارت خوب گوش دادن گام سوم ارتباط موثر در جامعه
ساحل همتی عضو هیئت علمی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی در ادامه اظهار کرد: یکی از تکنیکهای ارتباط موثر و گفتمان سازی از خانواده تا محافل بزرگ اجتماعی مهارت گوش دادن است و از قدیم گفته شده 2 بار گوش کنیم و یک بار حرف بزنیم و در خلقت ما نیز 2 گوش و یک زبان آفرینش شده است که گواه این مطلب است.
وی میگوید: در اختلالات خانوادگی میشنویم که همسران از یکدیگر و از فرزندانشان گلایه دارند که هر کسی حرف خود را میزند؟ کسی به کسی گوش نمیکند و . . . که در اینجا مهارت گوش دادن اهمیت پیدا میکند زیرا شنیدن با گوش دادن متفاوت است، شنیدن فعالیتی جسمی است و نیازی به یادگیری ندارد چرا که دستگاه شنیداری، غیر ارادی در اثر برخورد با صداها تحریک شده و شنیدن احساس میشود اما گوش دادن فعالیتی ذهنی است که نیازمند تکرار، تمرین، تمرکز و توجه است.
پرسیدن سوالهای مناسب گام چهارم ارتباط موثر است
این روانپزشک در ادامه افزود: پرسش بجا و موثر که مداخله و بیجا نباشد میتواند اعتماد و ارتباط مؤثر را تداعی کند.
وی میگوید: بیان جملات ساده و قابل فهم در بین افراد و زمان پرسشگر از دیگر مهارت ارتباط مؤثر است.
وی تصریح کرد: زمانی که دو طرف در زمینه تخصصی صحبت میکنند، و درک متقابلی از موضوع صحبت دارند میتواند با کلمات تخصصی ارتباط مؤثر را بین خود حفظ کنند، اما در صورتی که یک طرف کلمات ساده و صریح و طرف مقابل کلمات مبهم و پیچیده بکار بگیرد، ارتباط متقابل قطع میشود، و بحث یکطرفه پیش میرود.
وی میگوید: نباید فراموش کنیم که در ارتباط مؤثر باید طرف مقابل را درک کنیم.
ارتباط مؤثر در گرو کسب مهارت و رشد خلاقیت است
همتی متخصص روانپزشکی کشورمان در ادامه در خصوص ارتباط مؤثر میگوید: آنچه مهم و حائز اهمیت است، این است که بدانیم ارتباط مؤثر در گرو کسب مهارت بعلاوه خلاقیت است.
وی افزود: افراد خلاق گذشته از مدرک تحصیلی ارتباط مؤثری دارند، زیرا ارتباط مؤثر علم نیست یک مهارت است، که همگان به آموختن آن نیاز داریم.
همتی تصریح کرد: ارتباط مؤثر درک متقابل میخواهد، وقتی میخواهیم درک متقابل ایجاد کنیم نباید در نقش موعظهگر وارد شویم، بلکه شرایط را درک میکنیم تا این ارتباط مؤثر زمینه ساز در ذهن و دل انسان میشود.
هیچکس تا بحال نگفته است، حرف زدن و ارتباط مؤثر با آدمها کار سادهای است، برای بعضیها گام اول سخت است، اما وقتی اولین قدم را برداشته بقیه آن راحت میشود، به خودتان اعتماد و ایمان داشته باشید، و بدانید که طرف مقابلتان ارزشمند است، ارتباط مؤثر مهارتی است، که همه ما باید آن را داشته باشیم، زیرا ناگزیر از زندگی در جامعه هستیم، و ارتباط مؤثر رمز موفقیت در جوامع است.
گزارش از فاطمه گلرخ