آیا افراد خاصی در معرض فشار خون بالا هستند؟
برای اکثریت مردم این سوال است که فشار خون بالا افراد خاصی به آن دچار می شوند؟ ولی بهترین راه این است به درمان فشار خون ادامه دهید.اگرچه فشارخون در میان تمام افراد شایع میباشد
اما بنا به دلایلی که هنوز ناشناخته اند، برخی گروهها در معرض خطر بیشتری هستند.برخی از افراد متعلق به بعضی از گروههای نژادی و قومیتی و یا افراد یک فامیل خاص به فشارخون بالا بیشتر مبتلا میشوند. سیاهپوستان بیش از سفیدپوستان مبتلا به فشارخون بالا میشوند و با احتمال بیشتری به فشارخون بالا مبتلا میشوند و فشارخون در این افراد در سنین پایینتری ایجاد شده و شدیدتر نیز است.برخی اوقات این عوامل بطور غیرمستقیم تاثیر خود را میگذارند. برای مثال افراد مبتلا به دیابت اغلب دچار اضافه وزن میباشند و اضافه وزن در ابتلا به فشارخون بالا دخیل میباشد. سندرم متابولیک (که تحت عنوان سندرم مقاومت به انسولین نیز نامیده میشود) مجموعه ای از عوامل مرتبط با هم نظیر چاقی، سطح بالای کلسترول، دیابت و فشارخون بالا میباشد.فشار خون بالا در افراد مبتلا به دیابت : دیابت ( عدم ساخت کافی هورمون انسولین یا عدم پاسخ مناسب سلولها به انسولین ) و مقاومت به انسولین (پاسخ ناکافی سلولها به انسولین که موجب افزایش سطح انسولین در بدن با قند خون نرمال می شود، هر دو احتمال ابتلا به بیماری قلبی را بسیار افزایش میدهد. امروزه به دلیل تغییر شیوهزندگی مردم، بویژه افزایش میزان چاقی و عدم فعالیت جسمانی تعداد مبتلایان به مقاومت به انسولین در حال افزایش است. شایعترین علت مرگ ناشی از دیابت، ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی استمبتلایان به دیابت اغلب فشارخون و سطح کلسترول بالایی دارند، که سبب افزایش احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی میشوند. وجود توام فشارخون بالا و افزایش کلسترول خون همراه با دیابت، سبب افزایش بیشتر خطر ایجاد بیماری قلبی نسبت به حالتی میشوند که هریک به تنهایی وجود دارند. همچنین تغییرات ناشی از افزایش سطح گلوگز خون، منجر به تسریع تجمع رسوبات چربی در سرخرگها میگردد (تصلب شرایین یا آترواسکلروز). همچنین این تغییرات موجب افزایش لخته شدن خون میشوند که ممکن است به سکته قلبی یا مغزی منجر شود.اگر فردی دچار بیماری دیابت باشد، فشار خون وی باید کمتر از mmHg ۱۳۰/۸۰ باشد.نکته مهم این است که اگر شما مبتلا به دیابت باشید، میتوانید احتمال ایجاد بیماری قلبی در خودتان را از طریق کاهش کلسترول و فشارخون تان به شکل قابل توجهی کمتر کنید. آگاهی از این ارتباط میتواند نقطه شروعی برای بهبود سلامتی شما باشد. شما با همکاری نمودن با پزشک خودتان درکنترل فشارخون، میتوانید خطر ایجاد عوارض دیابت را کاهش دهید. کنترل فشارخون و سطح کلسترول خون سبب افزایش طول عمر و کیفیت زندگی شما میشود.
فشار خون بالا در زنان :
در حدود نیمی از افراد مبتلا به فشارخون بالا ، زنان میباشند. با افزایش سن و پس از یائسگی ، خطر ایجاد فشارخون بالا در زنان نسبت به مردان افزایش بیشتری مییابد. بجز علل معمول مشترک با مردان چند علت اختصاصی در زنان باید مد نظر باشد. مثلا یک زن در طول دوران باروری ممکن است دچار فشارخون بالا شود. در برخی از زنان استفاده از قرصهای ضدبارداری ممکن است سبب افزایش فشارخون شود.
فشارخون حاملگی:
بعضی از زنان در دوران بارداری دچار پرفشاری خون میشوند که ممکن است پس از تولد کودکشان باقی بماند. این وضعیت «فشار خون بارداری» (gestational hypertension) نامیده میشود.فشارخون بالا در طول حاملگی در ۴ تا ۸ درصد حاملگیها رخ میدهد. این حالت در زنان مبتلا به فشارخون بالای طولانی مدت یا دیابت شایعتر است.اگر سابقه ابتلا به فشارخون حاملگی یا مسمومیت بارداری را داشته باشید، شما به احتمال بیشتری در طول زندگی خود دچار افزایش فشارخون یا سایر مشکلات قلبی عروقی خواهید شد. پزشک حتماً باید از این سابقه پزشکی شما آگاه باشد.فشارخون حاملگی ممکن است سبب حالتی تحت عنوان پره اکلامپسی یا اکلامپسی (مسمومیت حاملگی) شود که هم برای مادر و هم برای جنین کشنده است. علائم مهم مسمومیت حاملگی ، فشار خون بالا و دفع پروتئین از ادرار است.
سایر علائم عبارتاند از:
سردردهای مکرر، تاری دید، حساسیت به نور، و درد شکم. این علائم ممکن است همراه بیماریهای دیگر و حتی در یک بارداری طبیعی نیز ظاهر شود. مراجعه مرتب به پزشک کمک میکند تا با اندازهگیری فشار خون و سطح پروتئین ادرار مسمومیت بارداری بهسرعت تشخیص داده شود.زنانی که پیش از بارداری پرفشاری خون مزمن داشتهاند؛ زنانی که در بارداری قبلی دچار پرفشاری خون یا مسمومیت بارداری شدهاند؛ زنان چاق؛ زنان باردار بالای ۴۰ سال و زیر ۲۰ سال؛ و زنان مبتلا به دیابت، بیماریهای کلیوی، آرتریت روماتوئید، لوپوس و اسکلرودرمی (بیماریهای مزمن و عودکننده اتوایمیون) در مقایسه با سایر زنان بیشتر در معرض خطر ابتلا به مسمومیت بارداری هستند. بنابراین،اگر مبتلا به فشار خون بالا هستید و قصد دارید حامله شوید ، حتماً با پزشک یا مراقب بهداشت خود مشورت کنید. مراقبتهای قبل از زایمان برای شما بسیار مفید است: مطمئن شوید فشار خونتان تحت کنترل است. تغییر شیوه زندگی با کاهش دادن نمک مصرفی، انجام دادن مرتب تمرینات ورزشی و کاهش وزن، درصورتیکه اضافه وزن دارید، مفید است. اگر از داروهای پایینآورنده فشار خون استفاده میکنید، از پزشکتان بپرسید که چه تغییری در مقدار و نوع داروها باید بدهید و اگر باردار هستید۱٫ بهطور مرتب برای کنترل و مراقبتهای پیش از زایمان به متخصص زنان یا ماما مراجعه کنید. از مصرف الکل و سیگار بپرهیزید.درصورتیکه قصد استفاده از هر نوع دارویی را به هر منظور دارید، با پزشک مشورت کنید.با پزشک همکاری کنید تا بتوانید پیش از حاملگی و در طول آن فشارخون خود را کنترل نمایید. مراقبتهای دوران بارداری بسیار مهم هستند. بسیاری از زنان مبتلا به فشارخون بالا، فرزندان سالمی را بدنیا میآورند. اگر از داروهای ضدفشارخون استفاده میکنید با پزشک خود مشورت کنید تا ببینید که آیا میتوانید مصرف داروها را در طول دوران بارداری ادامه دهید. هرچند برخی داروهای ضدفشارخون مانند مهارکنندههای ARB, ACE در دوران حاملگی نباید مصرف شوند، ولی هیچگاه بدون مشورت با پزشک داروی خود را قطع نکنید.
فشارخون ناشی ازهورمون درمانی/ قرص های ضدبارداری :
در بیشتر زنان معمولا استفاده از هورمون درمانی( به قصد درمانی یا در طی یائسگی) باعث افزایش فشارخون نمیشود اما فشارخون در برخی از زنان افزایش مییابد. استروژن موجود در قرصهای ضد بارداری یا در روند هورموندرمانی ممکن است بر فشار خون تأثیر بگذارد. گاه در افرادی که از قرصهای ضد بارداری استفاده میکنند مقدار مختصری پرفشاری خون مشاهده میشود. اگر این اتفاق افتاد میتوان از پزشک کسب تکلیف کرد. سن ۳۵ سال و بالاتر، مدت مصرف طولانی داروی هورمونی، و کشیدن سیگار خطر ابتلا به پرفشاری خون را در زنانی که قرصهای ضد بارداری مصرف میکنند افزایش میدهد. پس لازم است که پزشک قبل از شروع هورمون درمانی یا داروهای ضدبارداری خوراکی ، فشارخون شما را اندازه گیری نموده و در طول هورمون درمانی نیز مرتبا آنرا کنترل نماید. شروع داروهای ضدبارداری خوراکی و هورمون درمانی درافراد با فشارخون بالا ممنوع است.اگر به پرفشاری خون مبتلایید، با پزشکتان مشورت کنید تا روش دیگری را برای جلوگیری از بارداری (بهغیر از قرص) به شما پیشنهاد کند.
پس از یائسگی :
زنان پس از یائسگی با احتمال بیشتری به فشارخون بالا مبتلا میشوند. پس بعد از یائسگی نیاز به مراقبتهای اضافه تری دارید. در این دوران بطور منظم فشارخون خود را کنترل کنید.
منبع: قلب