دانستنی اشتباهات مهم در اندازهگیری فشار خون
در اندازهگیری فشار خون ممکن است اشتبهاتی رخ دهد اما به نظر شما این اشتباهات تا چه میزان می توان خطرناک بود و می توان به انسان ضرر رساند؟چندین کار به اشتباه در اندازهگیری فشار خون متداول شده است که ذکر آنها ضروری است :
اگر کل گوشی را زیر بازوبند قرار دهید و یا آنرا محکم بفشارید ، فشار خون را بطور کاذب بالا نشان میدهد. لباس فرد معاینه شونده باید سبک و آستین های لباس به اندازه کافی گشاد باشد تا وقتی آستین بالا زده می شود روی بازو فشار وارد نکند. اگر آستین تنگ باشد و روی بازو فشار آورد باید لباس را درآورد. آستین تنگ باعث اعمال فشار روی سرخرگ بازویی شده و در نتیجه بطور کاذب فشار خون پایینتر از آنچه هست خوانده میشود.اگر از یک نوع بازوبند سایز متوسط برای همه استفاده شود فشار ممکن است در افراد چاق و یا لاغر صحیح نباشد. بازوبند افراد چاق سایز بزرگتری از افراد لاغر دارد بطوریکه کاف بازوبند فشارسنج باید حدود یک سوم دور بازو باشد. استفاده از بازوبند خیلی کوچک، مقادیر فشارخون را بهصورت کاذب بالا نشانمیدهد.با یکبار اندازهگیری فشار خون نمیتوان قضاوت صحیح از وضعیت فرد داشت و لازم است که این معاینه در زمانها و شرایط متفاوت تکرار شود.گاهی که معاینه کننده در لحظه شنیدن صدای اول شک میکند و همان لحظه بازوبند را دوباره باد میکند که این امر نیز فشار خون را بطور دروغین نشان میدهد زیرا باد کردن مکرر موجب احتقان وریدهای بازویی شده و در نتیجه بر روی میزان فشار خون تأثیر گذاشته و بطور کاذب فشار دیاستولی را افزایش و فشار سیستولی را کاهش می دهد.. در این شرایط باد فشار سنج را بطور کامل خالی و بعد از چند دقیقه مجددا اقدام فرمایید.در افرادی که ضربان قلب نامنظم دارند و فشار خون آنها از ضربانی به ضربان دیگر تغییر میکند، چندین بار فشار خون را با رعایت زمان مناسب اندازه گیری کنید. اعداد بدست آمده از فشار ماکزیمم را با هم جمع کنید و متوسط آن را بدست آورید و سپس اعداد بدست آمده از فشار می نیمم را با هم جمع کنید و متوسط آن را بدست آورید. این اعداد به عنوان فشار خون فرد در نظر گرفته می شود.
نحوه اندازهگیری فشار خون با دستگاههای دیجیتالی
امروزه دستگاههای دیجیتالی اندازه گیری فشار خون در بازار موجود است. این دستگاهها شامل یک نوع مچ بند یا بازوبند است که توسط لولهای به قسمت الکترونیکی دستگاه وصل میشود. با فشار دادن دکمهای روی قسمت دیجیتالی دستگاه ، کاف شروع به باد شدن میکند تا به یک سطح معینی برسد سپس بطور اتوماتیک باد آن بتدریج خاتی می شود . در زیر کاف یک گیرنده خاص الکترونیکی وجود دارد که نسبت به نبض حساس است و میزان فشار خون را روی صفحه نمایشگر نشان میدهد.این دستگاه ها در صورت استاندارد بودن تا حدی قابل اعتماد هستند.ولی در عین راحتی برای کاربر، در صورت رعایت نکردن دستورالعمل سازنده، دارای خطا های زیادی میباشند. برای اندازه گیری کم خطا بیمار باید در وضعیت خوابیده یا نشسته ثابت قرار داشته، دست به جایی تکیه داده شود و هیچگونه حرکتی هنگام اندازه گیری نداشته باشد. کاف آن باید درست در محل تعین شده بسته شود تا سنسور دیجیتالی در روی شریان قرار گیرد.
آیا میزان فشار خون تغییر میکند ( نوسان فشار خون یا بالا پایین رفتن ) ؟ آیا نوسان فشار خون قابل قبول است؟
در حالت طبیعی طول شبانه روز ، میزان فشار خون افراد سالم تغییر میکند بطوریکه صبحها میزان فشار خون بالاتر و شبها پایینتر است. همچنین فشارخون در طول شبانهروز در اثر برخی از عوامل تغییر میکند مثل با شرایط استرسزا،فعالیت بدنی و ورزش،برخی غذاها بویژه غذاهای پر نمک و نوشیدنی های حاوی کافئین، برخی داروها یا مکمل های غذایی افزایش مییابد، سپس به سطح طبیعی بر میگردد. اما حتی در شرایط طبیعی نیزممکن است در هر بار اندازهگیری، فشارخون بالا و پایین رفته و مقدار آن اندکی تغییرنماید(البته در محدوده نرمال) ،اما فردی که دچار بیماری فشار خون بالا است، به هنگام استراحت نیز فشار خونش بالاتر از حد طبیعی است و در پاسخ به استرس فشارخونشان بسیاربیشتر از افراد سالم بالا میرود(پاسخ تشدید شده).برخی افراد که در منزل فشار خون طبیعی دارند هنگام ویزیت پزشک بدلیل اضطراب میزان فشار خون آنها بالا میرود(فشارخون روپوش سفید). به همین علت پزشکان اندازره گیری فشار خون را در ۳-۲ نوبت جداگانه و یا به صورت ۲۴ ساعته در منزل با دستگاه هولتر توصیه میکنند و بعد تشخیص میدهند که فرد دچار فشار خون بالا است یا خیر.
آیا داشتن دستگاه فشار خون در منزل مفید است؟
افراد با اندازهگیری فشار خون در منزل بیشتر احساس آرامش میکنند پس اگر پزشک تشخیص دهد که فرد(سالم یا مبتلا به فشار خون) به علت اضطراب در کلینیک دچار فشار خون بالا میشود بهتر است که فرد به اندازهگیری فشار خون خود در منزل مبادرت کند.اما در برخی افراد فشار خونی ، هنگامی که فشار خون خود رامکرر اندازه میگیرند، بیشتر دچار اضطراب میشوند و کنترل فشارخون بدلیل اضطراب بسیار مشکل می شود پس سنجش مکرر به این افراد توصیه نمیشود. فشارسنجهای دیجیتالی به آسانی میتوانند در منزل مورد استفاده قرار گیرند ولی برخی از آنها کارایی خوبی ندارند. از استاندارد بودن ان مطمئن باشید.
منبع: قلب