به شانس چقدر اعتقاد دارید و تا چه حد در مورد آن می دانید
در مغز بسیاری از افراد همواره این علامت سوال وجود دارد که آیا سرنوست به انتخاب ما بستگی دارد یا وابسته به شانس است. این در حالی است که در حقیقت سرنوشت چیزی است که برای فرد مقدر شده است.
به طوریکه مسیر اتفاقات زندگیاش از قبل برای رسیدن به یک مقصد خاص معین شده است. هیچ چیزی در سرنوشت اتفاقی نیست، شانس نقشی ندارد و انتخابی هم وجود ندارد، چراکه بنابر تعریف سرنوشت همه چیز از قبل مقدر شده است و زمانیکه سرنوشت حکم میکند یا هیچ انتخاب و شانسی وجود ندارد و یا اگر هم وجود داشته باشد، همان شانس یا انتخابها را هم سرنوشت تعیین میکند. به طور کلی افرادی که عمیقاً به مسئلهی سرنوشت اعتقاد دارند به شانس و بخت اعتقادی ندارند عکس این مورد نیز صادق است.
شانس چیست؟
شانس نیز واژهای فرانسوی به معنای بخت و اقبال است و هر حادثهای بدون علتی که بر عینه قابل تشخیص باشد به صورت یک اتفاق است و اگر به نفع فرد باشد، برای وی بسیار خوشایند بوده و اگر به ضرر شما تمام شود، غمانگیز بوده و به اصطلاح عامیانه وی را به «خاک سیاه» میکشاند.
شانس جدا قسمت جدا
دکتر شاهمرادی روانشناس نیز در رابطه با شانس و قسمت میگوید: این دو کلمه دارای مفهوم جدا از هم هستند و از نظر علمی تفاوتی بین افراد در زمینهی شانس و قسمت ثابت نشده است اما افرادی که دارای افکار مثبت و خوشبین هستند و همچنین انرژی مثبت به خود و اطرافیانشان میدهند معمولاً شاهد رخدادهای خوب و خوشایند در زندگی هستند.
دید مثبت را در خود تقویت کنید
وی ادامه داد:این افراد به صورت ناخودآگاه این دید مثبت را در خود تلقین میکنند و در پی آن اعتماد به نفسشان نیز بالا خواهد رفت، این بالا بودن اعتماد به نفس دارای تاثیر مثبت بر روابط اجتماعی و محیطهای شغلی بوده که این اثر مثبت نیز در نهایت موفقیت شغلی فرد را افزایش خواهد داد که این موضوع با بهبود وضعیت درآمد و احساس خوشبختی فرد به وضوح مشاهده میشود.
این روانشناس بر موضوع جبرگرایی اشاره کرد و تصریح کرد: برخی از افرادی که به شانس و قسمت اعتقاد دارند، تصور میکنند که نشانه خوششانسی یا بدشانسی فرد از روی پیشانی وی مشخص است، این در حالی است که یک فرد در دوره جنینی ممکن است، به طور اتفاقی ژنها و صفات خوب یا بد را از والدین خوب به ارث ببرد. در واقع خوش خلقی یا بد خلقی شخص همانند انتخاب والدین یا مبحث ژنتیک تحت اختیار خودش نیست.
همه چیز را به گردن جبر نیندازید
شاهمرادی با بیان اثر زیاد اراده بر زندگی افراد اظهار داشت: علاوه بر موضوعات اشاره شده موارد دیگری هم وجود دارد که تحت کنترل هیچ شخصی نبوده و در این جا بحث جبر زندگی مطرح است اما یک بخش آن هم اراده است که خود انسان زندگی را بسازد و تغییر دهد که همه اینها با هم و در کنار هم معنی میدهند.
وی با اذعان به اینکه در مقوله سرنوشت و تقدیر بیشتر مسائل دخیل هستند، افزود: از دیدگاه روانشناسی افراد ناکامی و عدم رسیدن به هدفشان را به بدشانسی نسبت میدهند و این موضوع ریشه عمیقی در شانه خالی کردن از زیر بار مسئولیت و توجیهی برای کمکاری افراد دارد و این موضوع به وفور در اشخاص مشاهده میشود که میگویند: ما شانس نداریم.
زیادی هم خوشبین نباشید زندگی شوخی نیست
وی به مشکلات پس از ازدواج که بین زوجین رخ میدهد و معمولاً به دلیل شناخت ناکافی قبل از شروع زندگی است اشاره کرد و گفت: برخی از زوجهای جوان قبل از شروع زندگی چشم خود را بر روی حقایق یا ویژگیهای اخلاقی منفی طرف مقابل میبندند و زمانی که به مشکل برمیخورند به جای مقصر دانستن خود همه چیز را به گردن شانس و تقدیری میاندازد که از پیش برایشان نوشته شده است. این در حالی است که اگر هر دو طرف با آگاهی کامل تصمیم بگیرند از حاکمیت جبر کاسته میشود. هر چند ممکن است در برخی موارد جبر دارای نقش باشد اما به هر حال هر فردی دارای قدرت اختیار بوده و میتواند برای زندگی خود تصمیم بگیرد و زندگیاش را شکل دهد.
بیمار شدن شما ربطی به شانس ندارد
بسیاری از افراد هستند که دچار بیماری میشوند و در برابر این مشکل منفعل میشود یعنی بیماری را به عنوان یک دشمن در دید خود بزرگ میکنند و تلقین میکنند که ابتلا به این بیماری به دلیل نداشتن شانس در زندگی آنها است.
شاهمرادی در این باره میگوید: تلقین منفی در این افراد باعث تسلط بیماری به عنوان یک قدرت برتر برآنها میشود.
وی ادامه داد: در حال حاضر در بسیاری از بیمارستانها برای درمان فرد علاوه بر تلاش در جهت بهبود وضعیت بیمار جلساتی را هم برای خانواده وی برگزار میکنند، چرا که خانواده دارای نقش بسیار مهمی بوده و فضایی که به وسیله آنها در خانواده ایجاد میشود و رفتاری که با فرد بیمار از خود بروز میدهند نقش بسیار بزرگی در تثبیت هر موضوع در وی دارد.چرا که بسیاری از خانوادهها با برچسب زدن و دیدگاه منفی نسبت به فرزندشان که دچار مشکلاتی همچون بیماری یا اعتیاد است این ناتوانایی در مواجهه با مشکلات را در وی تلقین کرده و باعث تشدید آن در فرد میشود.
گزارش از فرزانه فدوی