به طور ناگهانی نورهایی مقابل چشم ظاهر شده و نیمی از دید شما مختل می شود. مسکن می خورید اما متوجه می شوید که دچار حمله میگرن شده اید و علائمی مثل بی حسی در صورت و سوزن سوزن شدن در بازو دارید.
در عرض 30 دقیقه چشم هایتان تار شده و درد شدیدی در پوست سر و پیشانی حس می کنید. بعد از 50 دقیقه در یک اتاق تاریک خوابیده اید در حالی که حالت تهوع و ضربان شدید در گیجگاه دارید.سازمان بهداشت جهانی میگرن را جزء 20 بیماری ناتوان کننده قرار داده است.پرهیز از مصرف محرک های کلاسیک مثل شکلات، پنیر و مشروبات الکلی می تواند موثر باشد، اما شاید یکی از عوامل حمله میگرن به عادات معمولی غذاخوردن ما مرتبط باشد.در این مطلب به شما نشان می دهیم که چه تغییراتی می توانند در کاهش حملات میگرن مفید باشند.
علت شروع سردرد چیست؟
هنوز علت دقیق میگرن شناخته نشده است، اما میگرن با احتراق انتقال دهنده های عصبی در مغز شروع شده و یک واکنش زنجیره ای ایجاد می کند.این بیماری فقط با مسکن های استاندارد یا تجویز داروهای تریپتان قابل درمان نیست. پس بهترین گزینه برای افراد مبتلا این است که قبل از شروع آن را دفع کنند.اغلب کسانی که از میگرن رنج می برند باید مصرف شکلات و پنیر را محدود کرده و مشروبات الکلی را کنار بگذارند. با این حال ارتباط بین میگرن و مواد غذایی پیچیده تر از این است.چیزهایی که باعث تحریک و شروع میگرن می شوند، از فردی به فرد دیگر متفاوت هستند. وقتی درک ما از این شرایط رشد کند، پیدا کردن محرک ها ساده تر می شود.
یک تصویر بزرگتر
“آماندا یورسل” (متخصص تغذیه) می گوید: روش هایی که برای جلوگیری از میگرن پیدا می کنیم چشم انداز وسیع تری پیش روی ما قرار می دهند.قبل از تلاش برای شناسایی محرک ها، باید به بدنمان نگاهی دقیق تر بیندازیم. آیا این شانس را به خودمان می دهیم تا کمتر در معرض محرک ها باشیم؟آماندا پیشنهاد می کند با دنبال کردن این نکات و استفاده از یک رژیم غذایی خاص از بروز میگرن پیشگیری کنیم:وعده های غذایی را در فواصلی منظم میل کرده و هیچ کدام را نادیده نگیرید.وقتی سطح قند خون خیلی پایین بیاید، جریان خون به مغز افزایش پیدا کرده و رگ های خونی گشاد می شوند. بافت های عصبی به گشاد شدن عروق حساس شده و واکنش نشان می دهند و در نهایت دچار حمله میگرن می شوید.آماندا می گوید، مردم اهمیت وعده های غذایی منظم را دست کم می گیرند. ممکن است بالا و پایین شدن سطح قند خون علت اصلی میگرن باشد. پس مواد غذایی سالمی رو به عنوان میان وعده انتخاب کرده و هرگز وعده های اصلی غذایی را از دست ندهید.اگر مستعد کاهش قند خون هستید، توصیه می شود بیشتر از چهار ساعت بین وعده های غذایی روزانه و 12 ساعت در طول شب فاصله قرار ندهید.
راجع به شاخص قندخون بیشتر بدانید
مواد غذایی که شاخص قند بالایی (GI) دارند، مثل شیرینی ها یا نان سفید باعث می شوند قند خون خیلی بالا و پایین شود و همین امر میگرن را تحریک می کند.پس آنها را محدود کرده و مواد غذایی که GI پایینی دارند (مثل آجیل، غلات، لبنیات کم چربی) مصرف کنید.
مقدار زیادی آب بنوشید
کم آبی به عنوان عامل پیشوری میگرن شناخته شده است.آماندا : با تجربه ای که از ویزیت افراد مبتلا به میگرن به دست آورده ام ، می توانم بگویم مهمترین کاری که باید انجام دهید این است که آب زیادی بنوشید.پس حتما در طول روز 1.5 تا 2 لیتر آب بنوشید.
مصرف کربوهیدرات در شب
برخی رژیم های غذایی لاغری توصیه می کنند که از مصرف کربوهیدارت در شب ها خودداری کنید، اما این کار برای کسانی که میگرن دارند، بزرگترین اشتباه است، چون روی خواب و کیفیت آن و خستگی تاثیر گذاشته و میگرن را تحریک می کند.آماندا می گوید: رژیم غذایی می تواند روی الگوی خواب تاثیر گذاشته و مصرف کربوهیدرات روی کرختی شما.تحقیقاتی که در استرالیا انجام شده نشان داد افرادی که در شام برنجی مصرف می کنند، خیلی راحت تر به خواب رفته و خوابی عمیق دارند.
درمصرف کافئین احتیاط کنید (حتی اگر جزء محرک های شما نیست)
مصرف کافئین در برخی افراد به میگرن منجر شده و در برخی افراد باعث بهبودی آن می شود! و البته قطع ناگهانی کافئین می تواند در برخی باعث حمله میگرن شود.با این حال، ارتباط بین مصرف کافئین و میگرن فراتر از یک محرک است. مصرف کافئین با اختلال در الگوی خواب شما ممکن است حمله میگرن ایجاد کند.آماندا می گوید: در برخی افراد ممکن است هشت ساعت طول بکشد تا کافئین به طور کامل از بدن خارج شود.اگر به آن حساس هستید، آخرین نوشیدنی کافئین دار را حدود ساعت 3 بعد از ظهر بنوشید تا شانس یک خواب خوب را داشته باشید.وقتی سطح قند خون تثبیت شده و به مقدار کافی آب بنوشید و استراحت کنید، می توانید شروع کنید به شناسایی مواد غذایی دیگری که میگرن را تحریک می کنند.
چیزی که برای یک فرد کارساز است ممکن است برای شما مناسب نباشد
پیشگیری از بروز میگرن بهترین کار است، فقط کافیست یک لیست از محرک های شایع داشته باشید. البته همانطوری که گفتیم این محرک ها از فردی به فرد دیگر متفاوتند.پس چون دوست شما با نخوردن پنیر مشکلش حل شده ، به این معنی نیست که مصرف نکردن پنیر همین اثر را روی شما دارد.پس باید مواد غذایی را پیدا کنید که بیشتر احتمال دارد میگرن را تحریک کنند.
از جزئیات یادداشت بردارید
اگر به نظرتان غذای خاصی باعث حمله میگرن شده، یادداشت آن در یک دفترچه می تواند به شما کمک کند.اگر به طور دائم از میگرن رنج می برید، هر چیزی که میخورید و زمان حمله های میگرن را با زمان و تاریخ یادداشت کنید.اگر متوجه ارتباط بین مواد غذایی خاصی با میگرن شدید، با پزشک صحبت کنید تا برخی مواد غذایی حذف شوند.تحقیقی که در سال 2005 در این زمینه انجام شد، نشان داد 30 تا 40 درصد از افراد مبتلا به میگرن که مواد غذایی خاصی را حذف کرده بودند، فواید قابل توجهی شامل حالشان شده بود. و بیشتر از 60 درصد از افرادی که دوباره مصرف این مواد غذایی را شروع کرده بودند، علائم میگرن را تجربه کردند.
تشخیص محرک ها از روی علائم
برخی افراد چند روز یا چند ساعت قبل از حمله میگرن، مواد غذایی مثل شکلات، پنیر یا کربوهیدرات های نشاسته داری مثل بیسکویت هوس می کنند.دفع این هوس ها باعث بروز میگرنی تمام عیار می شود، پس خیلی راحت می توان درباره محرک بودن این مواد غذایی اشتباه کرد.در حقیقت، هوس این مواد غذایی ممکن است نشانه شروع یک میگرن باشد.روزهایی که میگرن ندارید می توانید این مواد غذایی را امتحان کنید تا متوجه شوید آیا این مواد غذایی میگرن را تحریک می کنند یا خیر و اینکه آیا هوس کردن آنها نشانه ی یک میگرن قریب الوقوع است؟
آیا مواد مغذی خاصی می توانند سردرد را تسکین دهند؟
برخی تحقیقات نشان دادند مواد مغذی خاصی مثل منیزیم و ریبوفالوین (ویتامین B2) در پیشگیری از میگرن نقش دارند، اما برای تایید آن به تحقیقات بیشتری نیاز است.اما در حال حاضر، باید بدانید که با مصرف مواد غذایی سرشار از این مواد مغذی صدمه ای به سلامت عمومی شما وارد نمی شود.از جمله مواد غذایی سرشار از منیزیم: جوانه گندم، سیریال، لوبیا، سویا و غذاهای دریایی.منابع خوب ریبوفلاوی : تخم مرغ، شیر و ماست.
این مطلب توسط تیم مترجمین مجله پزشکی دکتر سلام تهیه شده است. استفاده از آن فقط با ذکر منبع دکتر سلام(hiDoctor.ir) مجاز می باشد.