واکسن HPV گارداسیل و سرواریکس میزان تاثیر و عوارض

واکسن HPV,واکسن اچ پی وی,واکسن HPV در ایران

واکسن HPV و همه نکات مربوط به آن

همانطور که در مطلب قبلی به بررسی ویروس HPV پرداختیم و از نحوه تشخیص تا علل و درمان و پیشگیری این عفونت جنسی توضیح دادیم، حال قصد داریم واکسن اچ پی وی و اینکه آیا در ایران مورد استفاده است یا خیر، بررسی کنیم.

چه افرادی واکسن HPV را بزنند ؟

واکسن اچ پی وی " گارداسیل " نام دارد و هدف از تزریق واکسیناسیون HPV جلوگیری از ایجاد عفونت دائمی در زمان آمیزش جنسی می باشد ، زمانی که عفونت دائمی می باشد ویروس HPV سبب تشکیل سرطان گردن رحم می شود.

واکسیناسیون HPV مورد تایید FDA می باشد و با واکسن اچ پی وی می توان از ضایعات پیش سرطانی ،زگیل تناسلی و سرطان گردن رحم جلوگیری کرد. در سال 2009 واکسن دوم HPV به بازار ارائه شد این واکسن که سرواریکس نام دارد جهت پیشگیری از سرطان گردن رحم در بانوان و دختران می باشد .

توجه داشته باشید که واکسن گارداسیل برای پسران و مردان مورد استفاده قرار می گیرد و واکسن سرواریکس برای دختران و زنان کاربرد دارد.

میزان تاثیر واکسن اچ پی وی و سرعت تاثیرگذاری

به طور معمولا چند سال طول می کشد که ضایعه سرطانی کامل شده و به شکل سرطان مهاجم درآید ، بنابراین نیاز به زمان است که علائم سرطان در شخصی کاهش یابد. به علت قوی و موثر بودن واکسن HPV می تواند به شکل قطعی با گذشت زمان  از مبتلا شدن به سرطان گردن رحم پیشگیری کند. موثر بودن واکسن HPV را پزشکان و محققان با انجام آزمایشات متعدد بالینی مشخص کرده اند و از مطمئن بودن این روش اطمینان حاصل کرده اند.

زمان تجویز واکسن HPV برای زنان و مردان

بهتر است واکسیناسیون برای دختران و پسران در سن 12-11 سالگی انجام شود، در غیر اینصورت پسران تا 21 سالگی و دختران تا 26 سالگی باید واکسینه شوند. به بانوان توصیه می شود که قبل از ازدواج این واکسیناسیون انجام شود زیرا میزان تاثیر گذاری آن بیشتر از زمان پس از ازدواج می باشد. لازم به ذکراست این واکسن جهت جلوگیری تمامی موارد سرطان موثر نیست با تشخیص پزشک می توان این واکسن را تزریق کرد.

در مورد پسران و یا مردان هم جنس باز واکسیناسیون باید تا 26 سالگی انجام گردد (در انگلیس توصیه می شود از 9 سالگی تا 45 سالگی تجویز شود)

بهتر است واکسن قبل از اولین تماس جنسی تزریق شود، با این وجود مشاهده شده که تزریق واکسن برای زنانی که قبلاً هم تماس جنسی داشته اند مفید خواهد بود. زنانی که قبلاً به ژنوتیپ های موجود در واکسن آلوده شده اند نیاز به انجام واکسیناسیون ندارند.

مدت زمان مصونیت ناشی از واکسن نامشخص بوده، ولی در مطالعات مختلف 5 سال ذکر شده است.

عارضه پس از واکسن چیست ؟

این واکسن در دختران 26-9 ساله بخوبی تحمل شده ولی عوارض محل تزریق شامل درد، خونریزی محل تزریق و تب low grade مشاهده می شود. شایعترین عارضه سیستمیک آن ، سردرد می باشد.

نکته 1 : واکسن هیچگونه خاصیت درمانی ندارد.

نکته 2 : در استرالیا بعد از شروع برنامه ملی واکسیناسیون HPV در سال 2007، میزان بروز زگیل تناسلی (Genital warts) حدود 93% کاهش یافته است (در دختران زیر 21 سال از 18.6% به 1.9% و در مردان 22.9% به 2.9% رسیده است).

نکته 3 : واکسن ریسک ضایعات داخل اپی تلیال ناحیه مقعد (Anal Intraepithelial Lesions) را در مردان تا 77.5% کاهش می دهد.

نکته 4 : مطالعات فاز 2 و 3 واکسیناسیون سراسری در بعضی از کشورها نشان داده است که تیتر بالایی از آنتی بادی تا 12 سال مشاهده شده است، بنابراین تزریق دوز یادآور (Booster Dose) بعد از 10 سال پیشنهاد نمی شود.

نکته 5 : اگر بین تجویز دوز دوم و سوم بارداری صورت گیرد، تزریق دوز سوم را می توان به بعد از بارداری موکول نمود.

واکسن HPV

© مجله پزشکی و سلامت دکتر سلام | Hidoctor.ir