با آغاز هفته پانزدهم بارداری متوجه خواهید شد، علائم اولیه بارداری در حال نشست هستند و کم کم از بین می روند. با از بین رفتن علائم اولیه، تغییرات جدیدی در بدن شما اتفاق خواهد افتاد. بهتر است خود را در مورد این تغییرات نگران نکنید و مطمئن باشید با پایان دوره بارداری تغییرات به وجود آمده از بین خواهند رفت. در این مقاله به بیان توصیه ها و مراقبت ها در هفته پانزدهم بارداری خواهیم پرداخت.
کودک شما در هفته پانزدهم بارداری چگونه تغییر می کند؟
• کودک شما اکنون عملیات دم و بازدم را با مایع آمنیوتیک (به جای هوا) انجام می دهد که به رشد کیسه های هوا در ریه های او کمک می کند.
• اکنون اندازه پاهای او بزرگتر از دستهای او شده است و می تواند همه مفصل ها و اعضایش را حرکت دهد. این بدان معنی است که دستهای او بهتر کار می کنند.
• غده های عرقی به تدریج ظاهر می شوند و با اینکه پلک چشم های او بسته است، چشمانش می توانند نور را احساس کنند. اگر شما یک نور شدید را به طرف شکم خود بتابانید، احتمالا کودک شما روی خود را از نور برمی گرداند.
• در اطراف کودک شما چیز زیادی وجود ندارد که او بتواند مزه آن را امتحان کند، اما اندام چشایی او در حال ظاهر شدن است.
• اگر در این زمان سونوگرافی انجام دهید، شاید بتوانید از جنیست کودک خود آگاه شوید! با این حال اگر این آزمایش هم نتوانست جنسیت کودک شما را تعیین کند، ناراحت نشوید. تعیین جنسیت به عواملی از قبیل میزان شفافیت تصویر و وضعیت کودک در زمان انجام سونوگرافی بستگی دارد.
• با آغاز هفته پانزدهم بارداری، ستون فقرات و عضلات پشت جنین به اندازه کافی رشد نموده و قوی شده اند، به طوری که اجازه می دهند تا جنین سر و گردن خود را راست نگه دارد. فراموش نکنید که مصرف مکمل های کلسیم توسط مادر باردار برای تحت پوشش قرار دادن رشد استخوان های جنین بسیار مهم خواهد بود.
• در هفته پانزدهم بارداری، مژه های زیبایی بر روی پلک های بسته جنین شروع به رشد کرده و ابروهای او هم در حال شکل گیری هستند.
از آن جایی که در بدن جنین هنوز لایه هایی از چربی زیر پوستی تشکیل نشده است، شما می توانید به وضوح رگ های خونی او را از زیر پوست شفافش ببینید.
کودک شما در هفته پانزدهم بارداری چقدر بزرگ شده است؟
وزن بدن شما به عنوان یک مادر باردار، در هفته گذشته نزدیک به 2 الی 4 کیلوگرم اضافه شده است، که تنها 70 الی 75 گرم از آن شامل رشد و بزرگ شدن جنین داخل رحم شما می شود. اینک اندازه طول بدن جنین 4 الی 5 اینچ است و ممکن است در پایان هفته پانزدهم بارداری، 5/2 الی 3 اونس به وزن او اضافه شده باشد.
هفته پانزدهم بارداری و تغییرات در بدن مادر
در این هفته شما متوجه خواهید شد که نفس کشیدن برای شما سخت تر شده است. شما در این زمان در واقع برای دو نفر نفس می کشید. ممکن است مستعد گرفتن عفونت ها شوید و نیز در محل تناسلی خود بوی زننده و ترشحاتی داشته باشید که همراه با قرمزی و خارش باشد. همه این عوارض با آنتی بیوتیک و کرم های ضد قارچ قابل درمان است. به دنبال افزایش مقدار خون و اکسیژن جهت برآورده کردن احتیاجات شما و فرزندتان، قلب تان بزرگ تر می شود و بازده قلبی به منظور تطابق با این وضعیت ها در حدود 20 درصد افزایش می یابد. میزان اضافه وزن در خانم های حامله با یکدیگر متفاوت است. هرچند شما با نوسانات دوره حاملگی خو گرفته اید، اما ممکن است هر از چند گاهی با بروز یک عارضه جدید غافلگیر شوید.
علائم هفته پانزدهم بارداری:
1- گرفتگی بینی
2- درد در مچ دست
تاکنون پزشکان قادر به شناسایی علت درد در مچ دست زنان باردار نشده اند. ظاهرا ترشح هورمون های مختلف در این دوره، سبب بروز این مشکل می شود. اما ممکن است درد حاصله در هفته پانزدهم بارداری، به دلیل انباشته شدن مایعات اضافی در زیر پوست بدن مادر باردار هم باشد که این حالت ممکن است باعث فشرده شدن و به تله افتادن رشته های اعصاب مچ دست مادر شده باشد.
3- درد شکمی
شما مادر باردار، ممکن است هم چنان دردهای شکمی تیز را به دلیل کشش رباط های رحم خود احساس نمایید.
4- ضعیف شدن سیستم ایمنی
از آنجا که حاملگی موجب ایجاد تغییراتی در سیستم ایمنی بدن شما می شود، احتمال ابتلای شما به برخی عفونت های خاص افزایش می یابد و در نتیجه ممکن است بیشتر دچار سرماخوردگی یا آلرژی شوید. در هر حال از مواد محرک مانند دود سیگار، گرد و غبار و الکل دوری کنید.
5- تنگی نفس:
تنگی نفس یکی از مشکلات شایع در هفته پانزدهم بارداری است. دلیل این موضوع این است که رحم شما بزرگ تر میشود و در نتیجه به پرده دیافراگم که درست در فاصله بین شکم و سینههای شما قرار دارد، فشار وارد می شود.
ورزش مناسب در هفته پانزدهم بارداری
1. این هفته رباط ها و عضلات شما نسبت به هفته های گذشته نرم تر شده و شما راحت تر میتوانید ورزش و تمرینات مناسب را انجام دهید.
2. هنوز برای پیوستن به کلاسهای یوگای مخصوص بارداری دیر نشده است. این حرکات با استفاده از تمرینات تنفسی صورت میگیرد. از فواید دیگر این کلاسها، آشنایی با مادران باردار دیگر است که می توانید با آنها معاشرت کنید و از تجربیات آنان نیز استفاده کنید.
هفته پانزدهم بارداری و مراقبت های مادر و جنین
شما به عنوان یک مادر باردار، می توانید برای حفظ سلامتی خود و رشد مناسب فرزندتان، برخی موارد را رعایت کنید. این نکات عبارتند از:
1- بدن خودتان را به عنوان یک مادر باردار با مصرف مقدار زیادی مایعات، به ویژه آب تصفیه شده، هیدراته نگه دارید. به یاد داشته باشید که اگر شما در دوران بارداری خود به نوشیدن آب زیاد عادت کرده باشید، فلوراید موجود در آن در شکل گیری مینای روی دندان جنین و هم چنین در حفظ و نگهداری آن ها بسیار موثر خواهد بود.
2- داشتن یک رژیم غذایی سرشار از پروتئین و کلسیم نیز برای مادر باردار بسیار مهم است. چون این مواد مغذی برای رشد جنین در طول تمام ماه های بارداری به ویژه این هفته ها ضروری می باشد.
3- آهن به عنوان یک ماده مغذی مهم برای تشکیل بافت های همبند در جنین به شمار می آید. مادر باردار می تواند با استفاده از مکمل های آهن، این ماده مغذی مورد نیاز فرزند خود را به دست آورد. اما به یاد داشته باشید که شما در حال حاضر، می توانید آهن مورد نیاز بدنتان را با مصرف غذاهای غنی از آهن مانند خرما، اسفناج و عدس هم تامین کنید.
4- فراموش نکنید که آب قره قروط سرشار از ویتامین C بوده و سیستم ایمنی بدن شما و فرزند داخل رحمتان را بهبود می بخشد. هم چنین، مصرف این ویتامین به جذب آهن از رژیم غذایی مادر هم کمک زیادی خواهد کرد.
5- به عنوان یک مادر باردار، مراقبت از خود و فرزندتان را با رعایت بهداشت و شستن دست هایتان کامل کنید. چون سیستم ایمنی بدن شما در دوران بارداری، ضعیف شده است، از این رو حمله عفونت ها به بدن شما بسیار آسان خواهد بود. پس حفظ عادات سالم زندگی و رعایت اصول بهداشتی برای جلوگیری از مبتلا شدن به انواع بیماری ها می تواند موثر باشد.
6- به یاد داشته باشید که در تمام طول دوران بارداری خود، اندام تناسلی خود را قبل و بعد از رابطه جنسی خوب بشویید و بعد هم خشک کنید.
7- در صورتی که خلق و خوی شما با پیشرفت دوران بارداری در نوسان باشد، می توانید یک دوش آب گرم بگیرید. چون شما را سرحال آورده و خوشحال می کند. همچنین، فراموش نکنید که شادی مادر با شادی جنین در حال رشد در رحم او برابر خواهد بود. علاوه بر این ها، هر مادر بارداری می تواند در این دوره از زندگی خود برای پدیکور و یا برای داشتن مدل موهای سالم، از محصولاتی استفاده کند، که برای سلامتی جنین داخل رحم او بی خطر باشد.
8- دوش گرفتن در حمام گرم می تواند برای یک مادر باردار بسیار لذت بخش باشد. ثابت شده است مادران بارداری که از شمع معطر برای عطر درمانی و یا از روغن ها و منافع مختلف گیاهی در هنگام حمام کردن استفاده می کنند، از لحاظ روحی و ذهنی آرام و شاد هستند.
9- برخی از مادران باردار هم بیشتر زمان خود را صرف تماشای فیلم های شاد کودکانه می کنند. چون دوران بارداری زمان مناسبی برای دیدن فیلم های ترسناک نیست! حتما به عنوان یک مادر باردار سعی کنید تا آنجا که امکان دارد خود را از تماشای فیلم های وحشت آور و خشونت آمیز تا زمان تولد فرزندتان دور نگه دارید.
هفته پانزدهم بارداری و تغذیه مناسب برای مادر و جنین
1- آجیل منبع خوبی از پروتئین، منیزیم، ویتامین E و B است. به علاوه دانشمندان به این نتیجه رسیده اند که خوردن یک مشت آجیل به عنوان یک اسنک، میتواند خطر ابتلا به بیماری قلبی را تا 35% کاهش دهد. این ماده هم چنین سرشار از چربی اشباع نشده و مناسب است.
2- آجیلهای سالم مانند بادام، بادام زمینی، گردو، پسته و چربیهای سالم برای قلب را به رژیم غذایی خود راه دهید.
3- مقدار غذای خود را کاهش اما وعدههای غذایی خود را افزایش دهید.
4- به آرامی غذا بخورید.
5- از دیر غذا خوردن در شب خودداری کنید و پس از آن به مدت طولانی دراز نکشید.
هشدارها در هفته پانزدهم بارداری
1. درصورتی که احساس تنگ نفسی شدید دارید و ناخنهایتان در حال کبود شدن هستند یا احساس ناراحتی قلبی میکنید، حتما به پزشک مراجعه کنید.
2. در صورت مشاهده زگیلهایی در اطراف کانال زایمانی یا معقد موضوع را با پزشک درمیان بگذارید. این ها زگیلهای تناسلی هستند. زگیل های تناسلی در زمان زایمان مشکلاتی را ایجاد می کنند. علاوه بر این ممکن است که بعدها باعث ایجاد سرطان رحم شوند.
3. اگر دچار سرما خوردگی شدید و تب شما بیشتر از 39 درجه بود، نشانه خطرناکی است و باید هرچه سریعتر به پزشک خود مراجعه کنید.
هفته پانزدهم بارداری و نکاتی برای پدرها
– هر چقدر در بارداری همراه با همسر خود باشید، کمتر احساس تنهایی می کنید. این کار باعث می شود همسرتان بارداری راحت تری داشته باشد.
– کتاب های زیادی در خصوص راهنمایی برای سازگاری با تغییرات بدن وجود دارد. به یاد داشته باشید کارهایی که قبلا همسرتان انجام می داده است، الان برایش سخت است و حتی اگر بخواهد نمی تواند انجام دهد. او باید در کارهایی که قبلا انجام می داده و الان نمی تواند انجام دهد تغییراتی ایجاد کند.
هرگونه استفاده با نام دکتر سلام (لینک دهی مستقیم) مجاز می باشد.
دوران بارداری از هفته اول تا سوم
هفته چهارم بارداری و مراقبت های لازم
هفته پنجم بارداری و مراقبت های لازم