تغذیه دانش آموزان باید مناسب باشد. طبق یک بررسی، پدر مادرانی كه علاقه مند هستند بچه هایشان در یادگیری رشد پیدا بکنند به این نکته توجه کنند که بچه هایی كه صبحانه نخورده مدرسه میروند حداقل بیست درصد كاهش یادگیری دارند. مهم ترین و اثر گذارترین وعده تغذیه ای صبحانه است.
ما باید این را حتما توجه كنیم که بچه ها در محیط خانه صبحانه بخورند و در مدرسه نیم چاشت میان وعده شان را بخورند. چون در مدارسی که نه صبح می خواهند صبحانه بدهند تا گوارشش انجام شود و جذب بدن شود حداقل یک ساعت و نیم زمان میبرد. یعنی دانش آموز تا ساعت ده و نیم صبح انگار بدون سوخت در مدرسه بوده در خیلی از مدارس هم دروس مهم را در ساعات اول میگذارند كه تحلیل ذهنی فکری باشد.
همیشه به پدران و مادران و خصوصا مادرانی كه به بچه هایشان صبحانه نمیدهند و بدون صبحانه به مدرسه میفرستند متذکر میشویم شما دارید در حق بچه تان ظلم میكنید. ظلم این نیست كه گوش بچه را بپیچانیم و بزنیم. ظلم این است كه بهترین اوقات زندگی اش را مدرسه میرود یادگیری اش كاهش پیدا كرده و عصبی تر است. پرخاشگری میكند. دلیلش هم این است كه صبحانه نخورده است.
4 آسیب عمده صبحانه نخوردن
اولین آسیب
– كاهش توجه و تمركز است. برخی از پدران و مادران یا معلمین میگویند، حواس برخی از دانش آموزان به راحتی پرت میشود. پاک کنی میافتد صدایی هم ندارد، ولی سریع عوامل حواس پرتی حواسش را پرت میكند.
– امروز در جدید ترین پژوهش ها به این نتیجه رسیدهاند مشکل عدم تمركز، ارتباط مستقیم با تغذیه دارد. یعنی بچه هایی كه صبحانه نمیخورند، كاهش تمركز و توجه پیدا میكنند.
دوم آسیب
– بچه هایی كه صبحانه نمیخورند پرخاشگر میشوند.
سومین آسیب
– بچه هایی که صبحانه نمیخورند، در محیط كلاس و مدرسه و درس بیحوصلگی پیدا میكنند.
چهارمین آسیب
– بچه هایی که صبحانه نمیخورند، ارتباطاتشان با هم سن و سالانشان تضعیف میشود. خود ما هم همین طوری هستیم یک فردی گرسنه وقتی سر کار میرود در محیط كارش بی حوصله است. با همکارانش سرسنگین میشود. نمیتواند ارتباط خوبی بگیرد.
آموزش کودک از صبحانه شروع می شود نه از زنگ مدرسه
مواد مغذی به عنوان پیش سازهای مواد شیمیایی_عصبی هستند و برای ساخته شدن آن ها ضروری هستند. کمبود مواد مغذی ، کارکرد مغز و سیستم عصبی را تغییر میدهند، طوری که علائم بی توجهی یا تحریک پذیری در کودکان مبتلا به سوء تغذیه پروتئین_انرژی دیده شده است.
– دانش آموزانی که از گرسنگی رنج میبرند، معمولاً در درس ریاضیات نمرات کمتری کسب میکنند. گرسنگی موقت موجب اختلال در درک مطلب میشود و هنگامی که سوء تغذیه با نخوردن صبحانه توام باشد اثر آن بر فعالیت های ذهنی بسیار عمیق تر از زمانی میشود که فرد یکی از عارضهها را به تنهایی دارد.
– سوءتغذیه مزمن منجر به حواس پرتی، بیتوجهی به محرکهای طبیعی و رفتارهای کنش پذیری در کودک میشود.
– تحقیقات نشان داده است دانش آموزی که صبحانه نخورده باشد، قند خونش پس از گذشت ساعاتی پایین میآید. در نتیجه انرژی فرد برای یادگیری کم میشود و قدرت حل مسائل فکری مثل ریاضی در او به شدت کاهش مییابد. چنین دانش آموزی در اواخر ساعات مدرسه کسل است و حوصلهی نشستن در کلاس و گوش دادن به درس را ندارد؛ لذا باید گفت « آموزش کودک از صبحانه شروع می شود نه از زنگ مدرسه ». در این جا نقش صبحانه و میان وعدهی صبح (ساعت 10 صبح) بسیار آشکار میشود.
صبحانه
والدين گرامی اگر هر روز سر ميز صبحانه مینشينيد تا صبحانه لذيذيی صرف کنيد، بدون شک فرزند شما نيز چنين خواهد کرد. پس اگر فرزند شما صبحانه نمیخورد، اشکال را خود شما بايد رفع کنيد. اما اگر با وجود نشان دادن يک الگوی خوب، هنوز کودک شما از خوردن صبحانه امتناع میکند، میتوانيد از راه حل های زير استفاده کنيد:
1) صبحانه را برای کودک جذاب کنيد.
2) به کودکمان اجازه دهيم تا در برنامه ريزی صبحانه کمکمان کند.
3) صبحانه را مختصر کنيم.
4) رسم و رسوم کهنه را کنار بگذاريم.
5) تنوع در نوع غذاهای کودکمان
6) هنگام صرف صبحانه با کودکمان بيشتر دوست باشيم.
دانش آموزان باید صبحانه میل کنند، یک فنجان چای، غذا نيست،د انش آموزی که باید راه درازی را طی کند و دسترسی به صبحانه ندارد باید موقع ورود به مدرسه چيزی ميل کند. غذای صبح هرچه پرانرژی تر باشد بهتر است آنچه به طور معمول میخورند و غذای شب مانده ای که حرارت دیده، یا آنچه برای صبح آماده میکنند مناسب است. وقت کافی برای صرف صبحانه و آمادگی روحی، روانی کودک و خانواده حائز اهميت است.
اهمیت میان وعده را نادیده نگیریم
ميان وعده باید شامل یک ماده غذایی اصلی یا قوت اصلی مردم و مقداری غذای پر پروتئين، مقداری سبزی یا میتوانند به شرح زیر باشند:
– نان تازه و برشته روغنی و مغزدار
– ذرت تفت داده
– کلوچه های خانگی
– شيرینی
– بيسکوئيت
– نان و پنير
– نان و سرشير
– نان و خامه
– نان و کره
– نان و حلوای خانگی
– نان و حلوا ارده
– نان و حلوای سياه
– نان و ماست چکيده
– نان و تخم مرغ آب پز
– نان فتير
– کماچ
– کلمپه
– تخم اردک یا کبوتر یا بلدرچين
– املت
– نان و کوکوها
– نان و گوشت کوبيده
– نان و سيب زمينی تنوری
– نان و سيب زمينی با کره یا روغن
– نان و ارده شيره
– نان و کتلت و گوشت ها
– ماهی کوچک سرخ شده
– نان و ماستينه
– نان سمنو
– دانه های تفت داده گندم
– کنجد
– شاهدانه
– لوبیا پخته
– سویا
– عدسی
دانه های روغنی مثل:
– بادام زمينی
– پسته
– گردو
– بادام
– کنجد
– فندق
– بادام هندی
– هسته زردآلو
– دانه پسته
– کره بادام زمينی
– ارده
– حلوا ارده
بنه های خشک مثل:
– زردآلو
– هلو
– آلو
– آلبالو
– توت
– عناب
– سنجد
– گلابی
– موز
– انجير
– خرما
– کشمش
در این باره بیشتر بخوانید: اصول تغذيه در دانش آموزان پیش دبستانی
بد غذایی ها و عادات غذایی غلط در کودکان پیش دبستانی
ميوه ها مثل:
– انار
– گلابی
– سيب
– انبه
– خرمالو
– خرما
– نارنگی
– پرتغال
– کيوی
– نارگيل
– نيشکر
– لواشک
– مارمالاد
– گلابی جنگلی
سبزی ها:
– خيار
– هویج
– زردک
– گوجه فرنگی
لبنيات:
– کشک خشک
– ماست چکيده
– کره
– سرماست
– سرشير
هرگونه کپی برداری با نام دکتر سلام و لینک دهی مستقیم مجاز است.