اگر چه گرمای طاقت فرسای تابستان برای انسان ها غیرقابل تحمل است اما حشرات موذی بسیاری گرما را دوست دارند و در خانه های ما جا خوش می کنند. اما استفاده از حشره کش ها می تواند سلامت شما را به خطر بیاندازد. نباید فراموش کرد که مصرف بیش از حد مجاز این حشرهکش ها می تواند برای افراد مشکل آفرین باشد و حتی آنها را راهی بیمارستان کند.
حشرهکشها به سه دسته قوی، متوسط و ضعیف تقسیم می شوند. اغلب در منازل از حشرهکشهای ضعیف استفاده میشود و نور آفتاب باعث میشود آنها خاصیت خود را از دست بدهند.
اثر و علائم مسمومیت با حشرهکشهای خانگی (ضعیف) تقریبا با سایر حشرهکشهای قوی، شبیه به هم هستند با این تفاوت که علایم خفیفتری را به همراه دارد.
علایم مسمومیت با حشره کش ها
علایم مسمومیت با حشرهکشها به دلیل تحریک گیرندههایی تحت عنوان «موسکارینی»، ابتدا به صورت سرماخوردگی در فرد بروز میکند، طوری که ممکن است آبریزش بینی، اشک ریزش و آبریزش از دهان، تعریق و تنگی مردمک چشم را به همراه داشته باشد و چنانچه این مسمومیت شدت بیشتری داشته باشد و مقدار زیادی سم وارد بدن شود و ریهها را درگیر کند، مجاری تنفسی دچار تنگی شده و ترشحات در این مجاری افزایش مییابند و بیمار دچار مشکلات تنفسی و حتی مرگ میشود.
چه هنگام مسمومیت رخ میدهد؟
هنگامی که اسپری حشرهکش به مقدار زیاد در هوا پاشیده شود و یا مستقیما به سمت فرد زده شود، احتمال بروز مسمومیت بالا میرود.
گاهی حشرهکشها در اسپری کردن دچار اشکال میشوند و به هنگام فشار دادن آنها، به جای این که حشرهکش روی هوا پاشیده شود، به صورت مایع از جداره حشرهکش حرکت کرده و با دست فرد تماس پیدا میکند که در این مواقع به دلیل قدرت نفوذی بالای حشرهکشها از ناحیه سریعا جذب شده و مسمومیت را ایجاد میکند.
گچ سوسک کش
گفتنی است حشرهکشهایی که اسپری میشوند از نوع «کاربامات»اند که چنانچه از راه تنفسی و یا اتفاقی خورده شوند، با آنزیم «استیل کولین استراز» بدن متصل شده و آن را مهار میکند که خوشبختانه علایم خونی مغزی نداشته و حداکثر تا 6 ساعت بدن را درگیر میکنند. ولی حشرهکشهای پودری، از نوع سموم با اثر قوی و متوسط هستند و میتوانند مسمومیتهای جدیتری را ایجاد کنند، چراکه هم دارای اثرات خونی مغزی هستند و هم نسبت به حشرهکشهای کارباماتی، طول مدت علایم بیشتر است و اگر سریعا به بیمار رسیدگی نشود، آنزیم بدن را تخریب و علایم شدید و طولانی مدت ایجاد میکند.
قرص های حشره کش حاوی ماده ای به نام پرمترین هستند و اصولا این نوع حشره کش ها، با اثر گذاشتن روی سیستم اعصاب حشره ها و از کار انداختن آن، باعث مرگ شان می شوند.
تاثیر قرص های حشره کش بر سلامت آدم ها
قرص های حشره کش، همان طور که روی اعصاب حشرات اثر می گذارند، می توانند به مرور زمان روی اعصاب پاراسمپاتیک انسان هم تاثیر بگذارند. پودرهای حشره کش یا بخارهایی که از قرص های حشره کش ساطع می شوند، می توانند به ریه افراد راه یابند و با اثر گذاشتن روی سیستم عصبی و ایجاد اختلال در کارکرد آن، باعث خس خس سینه و تنگی نفس شوند. حتی افراد سالمی که زیاد در معرض این گونه مواد قرار دارند، ممکن است گرفتار سرفههای شدید یا حمله آسم شوند. به همین خاطر هم هست که بیشتر کشاورزان و افرادی که در کارخانه و تولید مواد حشره کش کار می کنند، از ناراحتی های ریوی و آلرژی های شدید رنج می برند. ماده موثر و آلرژی زایی که در قرص یا اسپری های حشره کش وجود دارد، می تواند سبب تورم، قرمزی، خارش، درد یا تاول پوستی شود.
علاوه بر ناراحتی های ریوی و پوستی برای استفاده از انواع حشره کش ها سموم آلی کلره و فسفره، بسته به نوع حشره کشی که استفاده می شود، در حشره کش ها وجود دارد که حشرات با مواجهه با آن ها دچار مرگ می شوند. وقتی این سموم از طریق دست و پای حشرات وارد گردش خون آن ها می شود، خون ریزی داخلی در بدن این موجودات ریز موذی رخ می دهد و به این ترتیب، آن ها می میرند.
اثر سموم موجود در حشره کش ها (چه اسپری ها و چه بخار ناشی از قرص ها)، بسته به نوعی که مورد استفاده قرار می گیرد، می تواند تا مدت ها روی در و دیوار خانه باقی بماند و در صورت تماس فیزیکی افراد خانواده وارد گردش خون شود و سیستم گوارشی را مختل کند. این اختلال می تواند شامل مشکلات مزاجی یا خونی باشد و خطر و شدت اثرش هم کاملا به نوع ماده ای که استفاده می شود بستگی دارد.
نحوه صحیح استفاده از حشرهکش ها
اگر قرار است برای خلاصی از شر حشرات موذی، از حشرهکش استفاده کرد، باید سعی شود هنگام اسپری کردن، میوه و غذاها را از محیط دور کرد و یا روی آنها را پوشاند. باید به اندازه 3 تا 4 پاف اسپری کرد و تا 10 دقیقه، کسی وارد اتاق نشود.
اقدامات لازم هنگام مسمومیت با حشرهکش ها
1- اگر آلودگی از طریق تنفس روی دهد، باید بلافاصله فرد را به فضای آزاد برد تا اکسیژن دریافت کند.
2- اگر فردی از طریق مخاط چشم آلوده شده باشد، حتما بایستی مخاط چشم خود را با آب معمولی به مدت 5 تا 6 دقیقه شستشو دهد. اگر راه تماس با حشرهکش از طریق بوده است، باید بلافاصله با مقادیر فراوان آب و صابون، را شستشو داد.
3- چنانچه علایم خفیف بیمار(در حد سرماخوردگی) طولانی شود و خسخس سینه و تنگی نفسش بیشتر شود، مراجعه به اولین مرکز درمانی، بهترین راهکار است.
زنان باردار از تماس با حشرهکش ها بپرهیزند
محققان در پژوهش جدیدی هشدار دادند تماس مادران در دوران بارداری با آفتکشها و حشرهکشها، خطر ابتلای کودک به اختلال نقص توجه و بیشفعالی را افزایش میدهد.
محققان معتقدند کودکانی که مادران آنها در زمان بارداری با انواع خاصی از حشرهکشها در تماس بودهاند، پس از تولد، در سنین بالاتر با مشکلاتی در خصوص توجه و تمرکز مواجه خواهند شد.
این پژوهش که توسط محققان دانشگاه کالیفرنیا روی زنان باردار انجام شده است، نشان میدهد مواد موجود در آفتکشها کاملاً جذب بدن مادر میشوند و سپس روی جنین و پس از تولد، در تمام مدت رشد روی کودک تأثیر میگذارند.
” برای دور کردن حشرات بهتر است به جای استفاده از مواد شیمیایی پُرعارضه از روش های فیزیکی و ساده استفاده کرد.”
هرگونه کپی برداری با لینک دهی مستقیم به سایت دکتر سلام مجاز است.
بیشتر بخوانید:
از بین بردن پشه مالاریا با روشی جدید
بیماری قلبی را با بزاق این حشره درمان کنید